Otto nådde orkanstyrka – nu väntas ishalka

Publicerad 2023-02-18

Räddningsarbete efter att en bil kört in i ett träd utanför Eslöv.

Stormen Otto nådde på sina håll orkanstyrka under lördagsnatten och har lämnat tusentals strömlösa.

Efter ovädret väntas plötslig ishalka i delar av Götaland och Svealand.

– Det kan frysa till ordentligt på vägarna, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

En kvinna vid Bjovberg fyr på Jylland när Otto slog till där.

Under fredagskvällen svepte stormen Otto in över de södra delarna av Sverige. Vid bland annat en kuststation i Hanö i Blekinge nådde de kraftiga vindarna orkanstyrka, enligt SMHI.

Vid 22-tiden hade räddningstjänsten i Syd fått in omkring 45 stormrelaterade händelser. De flesta handlade om träd som fallit över vägar.

Flygtrafiken påverkades även och Öresundsbron har länge varit stängd. Under fredagskvällen hade flera flygplan svårt att landa på Malmö Airport och Kastrup.

Tågtrafik ännu inte igång

Öresundsbron öppnade åter för trafik omkring klockan 03 under natten mot lördagen. Övriga sträckor för Öresundståg beräknas inte vara igång förrän klockan 12, enligt Öresundståget och Skånetrafikens prognos.

SJ meddelar att de inväntar Trafikverkets prognos som presenteras klockan 12. Trafik på sträckan mellan Malmö – Göteborg är fortsatt inställd fram till dess.

SMHI har nu tagit bort sin orangea varning – inga vindvädervarningar finns kvar.

– Just nu har Otto passerat och ligger kring Ålands hav. Högst byvind registrerades från Hanö med 34,1 meter per sekund. Nu ligger styrkan på 19. Sen blåste det ordentligt i Falsterbo och vid Nidingen, där vi registrerade en stormstyrka på 31,1 respektive 29,3, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Fiskehamnen i Hanstholm.

Även Malmö drabbades av stormvindar med 27,3 i styrka. Stormen Otto har orsakat stora störningar i elnäten. Eon meddelade att över 11 000 hushåll var strömlösa i stora delar av Götaland vid klockan 01.

Drygt 7 800 kunder saknade fortfarande ström strax efter klockan 05 enligt energibolaget.

Ishalka efter oväder

Stormen Otto har även orsakat snöfall och vädervarningar i norr – främst i Ångermanland och Medelpad, enligt SMHI. När stormen nu drar bort och det klarnar upp i de södra delar av landet faller temperaturen.

Efter regn och blötsnö kan det leda till plötslig ishalka på vägarna kring landskapen vid Vättern och Vänern. SMHI har gått ut med en gul varning i delar av norra Götaland och sydvästra Svealand.

– Det kan frysa till ordentligt på vägarna. Ishalkan har ett indirekt samband med Otto, varningen gäller fram till klockan 10, säger Emma Härenstam.

Följ ämnen i artikeln