Väntade på sitt ex – beväpnad med kniv

Publicerad 2020-09-15

En kvinna greps utanför sitt ex lägenhet i slutet av juni.

Hon hade kommit dit för att skära halsen av honom, sa hon till poliserna som kallats till adressen.

Nu åtalas hon för förberedelse till mord.

Polisen beslagtog kniven som kvinnan hade med sig till flerfamiljshuset i Uppsala.

Kvinnans ex öppnade inte dörren när hon knackade på och skrek hans namn den 29 juni i år. I stället larmade han polisen.

När patrullerna kom fram var kvinnan, som är i 50-årsåldern, fortfarande kvar i trapphuset. Hon hade en kniv i byxlinningen och berättade för patrullerna att hon tänkt döda sin före detta sambo som bodde på andra sidan dörren. Vilket hon även informerat en av sina vänner om tidigare. I ett sms, som ingår i förundersökningen, skriver hon bland annat att det vore välgörenhet att ta livet av mannen.

Har erkänt förberedelse till mord

Hon erkände också förberedelse till mord i det första förhöret med polisen. Men har sedan dess delvis dragit tillbaka erkännandet. Enligt henne är hon nämligen för kort för att kunna skära halsen av mannen.

Om jag vill ta livet av [honom], är det någon annan metod jag får använda, har hon sagt i senare förhör.

På frågan om hon verkligen tänkt skära halsen av sitt ex den kvällen ger hon inte heller något svartvitt svar, utan säger att det beror på om mannen skulle ha varit hotfull när han släppte in henne, vilket han inte gjorde.

Åklagaren bedömer dock inte faran för att brottet skulle fullbordas som ringa.

Åtalas för flera brott

Förutom förberedelse till mord åtalas kvinnan även för olaga förföljelse av mannen under drygt en veckas tid, innan händelsen i trapphuset.

Hon åtalas också vid Uppsala tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och olaga hot vid flera tillfällen.