Karolinska universitetssjukhuset

Pär blev hänvisad till covid-avdelning som inte finns

”Som att bli avsläppt mitt i skogen”

Av: 

Katarina Norrgrann

NYHETER

Det går undan när Karolinska stänger postcovid-mottagningen i Solna.

Patienten Pär, 51, blev hänvisad till den nya mottagningen Huddinge. När har ringde dit fick han veta att någon sådan avdelning inte ännu finns.

– Det är åt helvete rent ut sagt. Det känns som att komma till en korsning utan skyltar.

Pär Thorhard, 51, i Tumba är en av runt tusen patienter som fått hjälp på postcovid-mottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna.

Nu stängs mottagningen med kort varsel. Patienterna hänvisas till en ny postcovid-mottagning som öppnas på Karolinska sjukhuset i Huddinge, enligt uppgift med något annorlunda organisation och annan bemanning.

Pär Thorhard insjuknade i covid i mars förra året. Sedan dess är han 100 procent sjukskriven från sitt jobb som driftsledare och serviceman på ett ambulansföretag.

Han har fått bra hjälp på postcovid-mottagningen på Karoliska i Solna. Han har träffat psykolog, sjukgymnast och läkare.

Men i fredags tog det slut. Då fick han beskedet att det hädanefter är Huddinge som gäller.

– De sa att jag skulle kontakta Karolinska i Huddinge. Jag ringde och bad att få prata med deras postcovid-avdelning. Då sa de att de inte har någon sådan. Det fanns ingen att prata med.

– Det är åt helvete, rent ut sagt. Vart ska jag höra av mig nu? Vem ska jag prata med? Det känns som att komma till en korsning utan skyltar. Som att bli avsläppt i skogen och bara hej då. Vem ska hjälpa mig?

”Jag vill tillbaka till mitt stressiga och underbara jobb och mitt hemvärnskompani, jag saknar det så mycket. Och jag vill börja dyka igen”, säger Pär Thorhard, 51.

Foto: PRIVAT

Karolinska sjukhuset i Solna stänger sin postcovid-avdelning.

Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

”De kan inte lägga ner nu”

Pär Thorhards liv förändrades helt av sjukdomen. Han är trött och har problem med andningen. Han har börjat stamma när han pratar och snubbla när han går. Pulsen rusar omotiverat, han fryser fast det inte är kallt och sover dåligt.

– Jag har kognitiva problem också, jag kommer inte ihåg saker. Om jag ska bre en macka tar jag fram osthyveln och sen vet jag inte vad jag ska göra med den. Tio sekunder senare inser jag att jag ska hyvla ost. Det tar en timme för mig att tömma diskmaskinen. Jag är överkänslig för ljud också, om någon gräver i besticklådan skär ljudet genom märg och ben.

Han har alltid sett sig som en stabil och trygg person. Han har jobbat på olycksplatser och varit aktiv i försvarsmakten. Nu behöver han psykologhjälp för att orka.

– De måste få fortsätta med postcovid i Solna. De kan inte lägga ner nu. Vi är 5 000 – 10 000 bara i Stockolm som har det här och vi kommer att bli fler. Det behövs en mottagning på varje större sjukhus, säger Pär Thorhard.

”Kompetensen kan försvinna”

Mathilda Sundvall, vice ordförande i Svenska covidföreningen, är mycket kritisk till flytten av postcovid-mottagningen.

– Man har inte säkrat att teamet följer med, ett års kompetens riskerar att försvinna. Man går från att vara ledande i Sverige till att ha något som ser ut som en kuliss. Man har inte ens kunnat redogöra för vilken kompetens eller verksamhet som kommer att bedrivas.

Mathilda Sundvall, vice ordförande i Svenska covidföreningen.

Foto: PRIVAT

– Vi har flaggat för politikerna, men de hänskjuter det till sjukhusledningen som säger att det är förvaltningen som styr. Förvaltningen säger att det grundar sig på ett politiskt beslut från 2016, fyra år innan pandemin ens startade. Ingen tar ansvar för det här och det finns inget formellt beslut. Och politikerna, som faktiskt har det yttersta ansvaret, måste reagera. Vi vet inte varför och för vem man gör det här, det kommer i varje fall inte att gynna patienterna.

Sundvall skulle önska att Solnamottagningen får fortsätta och att man också öppnar i Huddinge.

– Vi behöver fler post covid-mottagningar, inte färre. Att ta bort en mottagning i det här läget då vi fortfarande har stor smittspridning är ... ja, inte är det patientsäker i alla fall, säger Mathilda Sundvall.

Karolinska sjukhuset i Huddinge utanför Stockholm.

Foto: Helena Landstedt/TT

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

La ner covid-mottagning – med en smiley

ÄMNEN I ARTIKELN

Karolinska universitetssjukhuset

Coronaviruset

Covid-19

Vård & omsorg

Socialstyrelsen

Huddinge

Solna