Han är gripen för mordet på Karolin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den 22-åring som i dag anhölls för mordet på Karolin Hakim är en gängkriminell man – välkänd av polisen.

Han avtjänade för tillfället ett treårigt fängelsestraff för grovt vapenbrott och grovt rån.

22-åringen som i dag anhållits är misstänkt för mordet på läkaren Karolin Hakim. Han är också misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Mannen är en Malmöbo som är straffad för grova brott tidigare. 22-åringen har, enligt uppgifter till Aftonbladet, figurerat i flera utredningar om mord och mordförsök. Det grövsta han dömts för tidigare är grovt vapenbrott och grovt rån.

Polisen misstänker att mannen på bilden är den anhållne 22-åringen.
Foto: Polisen
Polisen misstänker att mannen på bilden är den anhållne 22-åringen.

Hade krypterad telefon

22-åringen har varit åtalad för förberedelse till mord som polisen misstänkte skulle ske sommaren 2019. Då larmade en bekant till honom 112 om att mannen hade vapen och att han trodde att något allvarligt skulle ske.

När polisen grep mannen hade han en krypterad telefon med sig. En så kallad BQ-telefon. Det är en telefon med krypterad kommunikation som enligt Nationellt forensiskt center förekommit i utredningar om grova brott.

Åklagaren menade att mannen planerade ett mord på en man i 30-årsåldern men tingsrätten tyckte inte att bevisen räckte. I stället dömdes mannen till tre års fängelse för grovt vapenbrott, grov stöld och ringa narkotikabrott.

22-åringen började sin brottsliga bana tidigt. Redan 2014 dömdes han till dagsböter för våldsamt motstånd. Samma år begick han rån vid två tillfällen, vilket han dömdes till ungdomsvård för.

Foto: PRIVAT
Karolin Hakim sköts ihjäl på öppen gata.

Sköts med barn i famnen

Läkaren och mamman Karolin Hakim höll, enligt vittnen, sitt barn i famnen när hon blev ihjälskjuten på öppen gata i stadsdelen Ribersborg. På platsen fanns även barnets pappa – som är dömd för ett mycket spektakulärt värdetransportrån i danska Brøndby där bytet blev motsvarande 80 miljoner svenska kronor.

Polisen misstänker att mannen var den egentliga måltavlan. Men av någon anledning vände sig skytten istället mot Karolin.

– Vi har väl en bild av vem och varför det skulle ske. Men det tänker jag inte delge, sa åklagare Pär Andersson, i en tidigare intervju.

Tidigare har flera män häktats misstänkta för olika typer av medhjälp till mordet, men än så länge har ingen dömts för sin inblandning.

Vem som höll i mordvapnet har gäckat polisen länge. I ett försök att få tag på skytten publicerade man tidigt bilder från mordet. Ett vittne hade filmat när skytten sprang från mordplatsen. Trots en mängd tips som också pekade åt 22-åringens håll är det först nu som han har kunnat gripas.

”Bevisningen har stärkts”

22-åringen greps och anhölls under måndagsmorgonen på den anstalt han i dag avtjänar ett straff på. Han ska transporteras till Malmö.

– Han är på väg till Malmö, säger åklagare Lisa Åberg.

Hon menar att den samlade bevisningen mot mannen nu var sådan att han kunde anhållas på sannolika skäl.

– Han har varit ett intressant namn under längre tid och bevisningen har stärkts under utredningens gång, säger Lisa Åberg.

Enligt Lisa Åberg nekar 22-åringen till anklagelserna.

Senast klockan 12 på torsdag måste åklagaren bestämma sig för om hon kommer begära mannen häktad eller inte.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE