Bedragare dödförklarade Ove, 72

Uppdaterad 2021-02-05 | Publicerad 2021-02-04

Ove Bitén,72, fick brev där det stod att han var död.

Utöver obehaget att ”dö” ställde beskedet till det rejält.

– Jag blev först jätterädd och chockad. Sedan tänkte jag det här kan inte vara sant, det här måste vara ett skämt, säger Ove Bitén till TV4 Nyheterna.

En morgon i december skulle 72-årige Ove Bitén i Östersund gå ut för att hämta tidningen.

Då hittade han ett brev från polisen.

– Det stod i brevet att jag var död, och att jag skulle lämna tillbaka mina jaktgevär, säger han till TV4 Nyheterna.

Alla kort spärrade

Det falska dödsbeskedet ställde till med stora problem för Ove. Vilket han märkte när han skulle åka och tanka bilen

– Mitt tankkort var inte giltigt så det gick inte att tanka bilen. Jag stod där på bensinstationen och visste inte vad jag skulle göra. Det var fruktansvärt, säger Ove och fortsätter:

– Och när jag var till banken så var alla mina konton spärrade, och till om med minutenkorten var spärrat. Och jag kom inte åt mina pensionspengar heller.

Antalet fall där personer dödförklaras av misstag har ökat de senaste åren.

Det visar siffror som TV4 har tagit fram.

2018 blev 14 personer felaktigt dödförklarade, 2019 var siffran 16 och förra året drabbades 23 personer av detta. Alltså nästan en fördubbling på bara några år.

”Mycket allvarligt”

Det handlar både om misstag från myndigheter och rena bedrägerier, som var fallet för Ove Bitén.

Skatteverket berättade för TV4 om att en blankett med dödsbevis för Ove hade skickats in av en läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 

Men sjukhuset uppgav att det inte finns någon anställd läkare med det namnet.

Skatteverket gjorde därför den 27 januari en polisanmälan om urkundsförfalskning.

– Det här är mycket allvarligt. Dels fruktansvärt för den som drabbas, som inte kommer åt varken pengar, pension eller andra viktiga saker. Och dessutom väldigt olyckligt att detta ökar. För några år sedan hände detta bara några enstaka gånger per år, nu är det flera gånger i månaden, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till TV4Nyheterna.

Lyckades ”återuppstå” igen

Det visar sig att själva dödsbevis-blanketten ligger öppen och tillgänglig på nätet, trots att det främst är läkare som ska använda blanketten.

Det är socialstyrelsen som är ansvariga men de hänvisar till begravningsförordningen och menar att dödsbevis-blanketten därför måste ligga publikt.

Ove Bitén, 72, har nu lyckats ”återuppstå” i myndigheternas register igen, men han har ingen aning om varför någon okänd person dödförklarat honom.

Och han tycker det hela känns både olustigt och overkligt.

– Jag vill ha svar på vad som har hänt och hur det här kunde hända. För det här vill jag inte vara med om fler gånger och jag önskar att ingen annan råkar ut för det här.