Avloppsvattnet avslöjar: Corona skenar i Stockholm

Publicerad 2020-10-05

Coronaviruset ökar snabbare än befarat bland invånarna i Stockholm.

Det visar nya analyser av avloppsvattnet enligt forskare på KTH.

– Virusmängden närmar sig nivåerna i maj, konstaterar professor Cecilia Williams.

Aftonbladet har tidigare berättat om att coronaspridningen återigen ökar i Stockholm.

Nya mätningar av avloppsvattnet visar att spridningen inte bara ökar och är som allra kraftigast i Stockholm – den ökar dessutom med en rasande fart.

Efter att ha studerat avloppsvattnet vid tre reningsverk uppger forskare vid KTH att mängden coronavirus som hittats i avloppsvatten i Stockholmsregionen har fördubblats under de senaste veckorna.

I månadsskiftet mellan april och maj fann man den högsta virusnivån i stockholmarnas avloppsvatten.

De senaste proverna visar att nivåerna nu närmar sig vårens siffror.

– Vi ser liknande, tydliga ökningar i resultaten under vecka 39, i slutet av september – då närmar sig virusmängden nivåerna i maj, säger Cecilia Williams, KTH-professor på SciLifeLab i ett pressmeddelande.

Nya mätningar i avloppsvattnet visar att smittan i Stockholm ökar i en rasande fart. Bilden från Bålsta reningsverk.

Mer omfattande än persontester

Avloppsvattnet visar tidigare än persontester hur koncentrationen av viruset ökar bland befolkningen. Detta bland annat för att man kan upptäcka virus i exempelvis avföring tidigare än personen själv börjar känna av symtom.

Forskarna uppger att proverna visar att ökningen av bekräftat covid-19-smittade personer i Stockholm de senaste veckorna inte beror på att fler nu testas. Detta eftersom vattnet avslöjar hur det ser ut i befolkningen i stort, istället för att enbart utgå från de personer som faktiskt testar sig.

Forskargruppen har tagit prover på vattnet varje vecka sedan i våras.

Kan förbereda vården

Enligt David Nilsson, docent och föreståndare vid KTH Vattencentrum, sätter de som jobbar inom sjukvården stort hopp till analyserna.

– Vårdpersonal som vi haft kontakt med på Danderyds sjukhus säger att de främst är intresserade av att kunna se tecken på vad som komma skall, för att vara beredda på eventuella toppar i patientantal. De vill kunna förbereda vårdresurser i tid, säger Nilsson i pressmeddelandet.

Är det då mer effektivt att analysera vårt eget avloppsvatten än att masstesta på individnivå? Tja, om det tvista de lärde.

– Vi behöver bara testa en handfull prover i veckan för att få information om utvecklingen. Spår av virus kan försvinna från näsan och svalget relativt fort, medan virus utsöndras i avloppsvatten under längre tid, säger universitetslektorn Zeynep Cetecioglu Gurol vid KTH.

Samtidigt betonar hon att många parametrar kvarstår att analysera.

– Men vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats. Det är viktigt. Och vi hoppas kunna bidra med tidig, värdefull information.

Testningen av avloppsvattnet kan ge tidigare indikationer om smittoläget, vilket kan göra att vården kan förbereda sig bättre.

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen