Inga, 53: "Känns som att corona stal min identitet"

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:
Inga Stenlund har kämpat mot viruset i över ett halvår.
Foto: Privat
Inga Stenlund har kämpat mot viruset i över ett halvår.

Feber och smärtor i bröstkorgen, problem med magen, värk i leder, värk i hela kroppen. Hjärndimma, yrsel och andningssvårigheter.

I åtta månader har Inga Stenlund, 53, levt med coronasymptom. Nu vill hon uppmana andra att inte underskatta smittan.

– Jag har aldrig känt mig så invaderad. Ta detta virus på allvar, du vet aldrig hur det kommer slå till och hur länge du måste leva med det.

Ett pansar av smärta, ömsom kylande, ömsom brännande, omringar
min bröstkorg. Håller jag på att förvandlas till en Batwoman? En klen sådan,
just nu i alla fall.
Så skriver Inga Stenlund i sin coronadagbok, där hon dokumenterat sina symptom sedan april i år. Ofta har hon delat med sig av dagboksanteckningarna på Facebook. När det här inlägget skrivs har hon bara varit sjuk i några veckor – och anar inte att hon kommer att få leva med coronasymptomen betydligt längre.
– Jag tänker ofta: vad skulle hända om jag drabbades på samma sätt men levde helt ensam eller var arbetslös? I perioder har jag knappt orkar sitta upp, säger hon.
Inga Stenlund är vårdanställd och bor i Uppsala med sin man. Tillsammans har de två vuxna barn. Det var maken som insjuknade först, i mars. Efter en vecka med coronasymptom, sedan blev han frisk.
– När jag drabbades tänkte jag nästan: "Det är väl lika bra att jag får skiten, så är det överstökat". Men så blev det inte.

”Det brann i blodet”

Det blev istället åtta månaders kamp med kroppen.

– Jag har aldrig så sjuk i hela mitt liv. Det har varit kraftiga svängningar, ett tag tog jag mig knappt ur sängen, bara för att äta. Och så sov jag.

Hon berättar att det känns som om hon sov bort de första tre månaderna. Samtidigt sov hon inte alls, inte på riktigt. Oron dömde henne till ett slags slummer som aldrig ville ta slut. Andningssvårigheterna var värst på natten. Det brann ständigt i läppar och näsa. Vid ett tillfälle fick hon åka in till akutjour med andnöd.
– Att inte kunna andas skapar ganska mycket ångest, och jag hade väldigt mycket smärta i kroppen som blev värre på natten. Det var som ett tryck i kroppen, en känsla av att det brann i blodet.

Foto: Facebook/Privat
På Facebook delar Inga Stenlund med sig av hur sjukdomen yttrar sig. Här är ett inlägg från juli, då Inga hade haft symptom i fyra månader.

Ingas uppmaning: ta viruset på allvar

Långtidssjuka är de som har varit sjuka i över 10 veckor. En undersökning från Novus visar att det kan vara så många som 150 000 som är långtidssjuka i corona, skriver SVT. Kunskapsluckorna är fortfarande stora och utredningarna tar lång tid. Inga Stenlund, som insjuknade innan det fanns coronatest, har av en rad läkare fått diagnosen ”förmodad covid-19” och fått leva med ovisshet kring huruvida hon smittar eller ej.

– Jag har aldrig känt mig så invaderad. Den här sjukdomen har nästan stulit min identitet. Det är så opåliligt, jag har så nyckfulla symptom som kommer och går. Det är ju en ny sjukdom och ingen har alla svar. Det är oerhört påfrestande, både fysisk och psykiskt, säger Inga.

Men de senaste veckorna har hon sett ett ljus i tunneln. Symptomen lättar något, hon mår märkbart bättre. Men hon fortsätter att uppdatera på Facebook under de sämre dagarna. Inlägg som får hundratals reaktioner.
– Jag tror att mina vänner nog sköter sig men nu när allt fler slappnar av, och glömmer hålla avstånd eller tvätta händerna, tror jag att det kan vara bra att påminna varandra om vad som pågår och hur det kan drabba.
Hon avslutar:
– Tyck inte synd om mig, vi drabbas alla, förr eller senare, på ett eller annat sätt.
Men ta detta virus på allvar. Var rädd om dig och var rädd om din omgivning.

Publicerad:

LÄS VIDARE