Rappare möts i rätten efter kidnappningen

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-24

I dag inleddes förhandlingen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal om kidnappningen av en känd rapartist.

14 personer, bland annat två andra rappare, är åtalade för misstänkt inblandning.

Men när den unge artisten som kidnappades skulle höras via länk dök han inte upp.

Kidnappningen av den kända rapartisten skedde i april förra året.

Artisten, som har tjänat mycket pengar på sin musik, sågs ofta med dyra klockor och smycken och motivet tros vara ekonomiskt.

Artisten själv har inte velat medverka alls i utredningen och när den stora rättegången mot Vårbynätverket idag kom in på punkten gällande människorovet framkom det att artistens mamma anmälde kidnappningen några dagar efter att den inträffat.

Först stod utredningen still, men fick fart av framförallt två skäl: Dels spreds bilder av den kidnappade artisten i sociala medier och dels fick svensk polis tillgång till Vårbynätverkets kommunikation via den krypterade meddelandetjänsten Encrochat där de diskuterade kidnappningen både före, under och efter att den skedde.

Första planen misslyckades

På plats i rättsalen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal var de 14 som på olika sätt misstänks för inblandning i kidnappningen och planeringen inför den. Bland dem syns den kände rapparen Yasin som är åtalad misstänkt för stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov – detta eftersom den planerade kidnappningen inte blev av vid tillfället.

Kommunikation mellan de åtalade via den krypterade meddelandetjänsten Encrochat visar enligt åklagarna hur Yasin försökte locka artisten till en musikstudio men hur planerna sedan gick i stöpet när han stoppades av polis.

Planerna återupptogs några veckor senare och då misstänks en annan rappare ha tagit över uppgiften att locka fram artisten. Förevändningen då var att rapparen skulle kunna hjälpa artisten att lösa en konflikt med en person.

De åtalades plan var att kidnappa och råna artisten och därefter, genom att hota om publicering av förnedrande bilder, tvinga honom att betala tre miljoner kronor, enligt åklagarens sammanfattning av brotten.

”Bror guldet säkrat”

Något annat motiv än att komma över pengar och dyrbara föremål har åklagaren inte kunnat hitta. Men efter några timmar i lägenheten dit artisten fördes, där han misshandlades och rispades med kniv, blir det dock snart tydligt att de tre miljonerna inte bara finns att hämta så enkelt som gärningsmännen verkar ha trott.

De tvingar därför med sig artisten till hans egen bostad där han får hämta guldkedjor för 163 000 kronor och ett vapen. På vägen stoppas de av polisen med artisten i bilen men ingen av dem säger något annat än att de ska till.

Strax innan halv fyra på morgonen skickas de sista meddelandena den kvällen.

”Bror guldet är säkrat nu. Godnatt så hörs vi imorgon med allt.”

Några tre miljoner kunde dock inte artisten skaka fram den kvällen utan kom överens med sina kidnappare att han skulle skaka fram pengarna de vill ha och ge dem till dem senare.

Skulle placera bomb

Männen börjar då prata om att skrämma artisten och hans närstående med en bomb. Man pratar om en bilbomb eller kanske en bomb i en telefon.

”Jag vill göra något så de betalar. Men nåt lagom inte för mycket inte för lite”, skriver en av de misstänkta.

Bombplanerna går så pass långt enligt åklagaren att några av de åtalade den 24 april hämtar en stor sprängladdning i en lägenhet i Hallonbergen. De åker sedan, med sprängladdningen, mot artistens lägenhet med planen att detonera den. Men det hela får avbrytas när polis är på plats.

Den fjärde maj börjar gärningsmännen att inse att det inte kommer att bli några tre miljoner kronor.

”Han vill inte betala. Så bara vi pippar hans karriär”, skriver en av dem och sedan bestämmer de sig för att sprida bilderna som snart läggs upp i flera sociala medier.

Rapparen infann sig inte i rätten

Målsägaren själv har inte velat medverka alls i utredningen. Han var kallad att höras som målsägande på måndagen men kopplade aldrig upp sig via länken. Åklagaren menar dock att man utifrån bilderna som togs den kvällen, och hur han där syns skadad och utsatt, kan utgår från att det varit en obehaglig upplevelse.

– Jag anser det uppenbart att målsäganden mår dåligt på den här bilden, säger åklagare Ida Anrell om en bild där han syns blodig, halvnaken och bunden.

Förhandlingen gällande kidnappningen beräknas pågå under fem dagar. I veckan ska de tilltalade höras.

Bland annat den före detta landslagsspelare som misstänks ha haft en drivande roll i gärningen.

När hans advokat höll sin sakframställan framkom det att hans klient befann sig med målsäganden kvällen för kidnappningen, i den lägenhet där händelserna ska ha utspelat sig, men att han förnekar brott.

– Vad som hände får han själv berätta sen, säger hans advokat Johan Grahn.

Åklagaren planerar inte att kalla målsägande igen men landslagsspelaren och hans advokat flaggade i rätten för att de kan komma att göra så.

När rättens ordförande frågade om det i så fall kan bli tal om att begära polisens hjälp att kalla honom sa advokaten ja.

Rättegången fortsätter under tisdagen.

  • Vår ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet Martin Schori har nu svarat på frågan om namnpubliceringar i detta fall. Nålar fast detta inlägg så det finns kvar så ägnar jag mig åt själva rättegången sen:

"Vi är restriktiva med namnpubliceringar, även efter fallande dom. Yasin är dock nu åtalad för stämpling till människorov, ett mycket allvarligt brott. Han har också en tidigare historik av brottslighet och kopplas av polisen till ett kriminellt gäng. Han har också i ett inlägg på Instagram offentligt uttalat sig om anklagelserna (som han nekar till). Han är dessutom en av Sveriges absolut mest spelade artister. Därför har vi valt att namnge honom, till skillnad från andra åtalade. Brottsoffer namnger vi i princip aldrig, speciellt inte när de inte vill medverka vare sig i media eller i utredning."

  • Fastnålat inlägg
    27 maj 2021
    Linda Hjerten

    Yasin höjer rösten, något uppretad av åklagarens frågor.

    – Det finns inget rödljus, det är det jag försöker förklara gång på gång. Det finns ingen bil att följa efter. Meningen är ju att ingen ska komma, att inget ska hända. Jag vill int längre att det ska ske någonting.

Denna chatt är stängd.

  • Linda Hjerten
    27 maj 2021

    Jag tackar alla som följde denna rapportering idag. Många intressanta frågor, tyvärr hinner jag inte svara på alla.

    Nu är själva människorovsdelen avhandlad. Nästa vecka fortsätter rätten med andra åtalspunkter. Tack för idag.

  • Linda Hjerten
    27 maj 2021

    Då är dagens förhandling slut och återupptas på måndag klockan 9:00.

  • Linda Hjerten
    27 maj 2021

    Rättens ordförande säger nu att den sista förhandlingsdagen i detta stora mål ska hållas den 16 juni.

  • Linda Hjerten
    27 maj 2021

    Frida Wallin frågar polisen om Yasin sa att han hade spelat in en video eller skulle. Yasin själv har hävdat att han hade replikan på sig för att en inspelning skulle ske dagen därpå.

    – Jag vet inte. Antingen hade han spelat in den eller skulle spela in den men som jag minns det så skulle han spela in den.

  • Linda Hjerten
    27 maj 2021

    Polisen säger att det han skrev i sitt PM i november utgick från den dokumentation han gjorde kvällen i mars.

    – Det var ingen stor grej heller, jag minns inte händelsen så väl.