Mordåtalade skyller på varandra – kan de frias?

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Paret hittades mördat i sin bostad i Vallentuna i januari, och två män står åtalade. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Paret hittades mördat i sin bostad i Vallentuna i januari, och två män står åtalade. Arkivbild.

NYHETER

Någon av männen måste ha mördat paret i Vallentuna. Men båda nekar och skyller på den andre.

Kommer det brutala dubbelmordet bli ännu ett så kallat "Lindomefall", där båda går fria eftersom man inte säkert kan peka ut den skyldige?

Det tog flera långa förhör med männen innan de började öppna sig och berätta sina respektive versioner om vad som hände i huset i Vallentuna, den där dagen i mitten av januari i år.

Männen hade tagit sig dit för att råna den 52-åriga kvinna och 61-årige man som bodde där, så långt är de överens. Det var känt i området att 61-åringen tjänat stora pengar på en gårdsförsäljning – information som också nått de båda männen. Men ord står mot ord när det gäller hur det slutade med att kvinnan och mannen brutalt mördades.

Hör smäll

Den ene av de nu åtalade männen, en 28-åring, säger att han efter att rånet är avslutat går ut från huset och väntar på sin kumpan, en 26-åring som fortfarande är kvar där inne. Det dröjer, och plötsligt hör 28-åringen en smäll. Därefter kommer 26-åringen ut och det står klart att han dödat paret.

"Jag menar rånet, det var en grej som vi gjorde. Och det finns alltid risker med dom brotten man gör. Men här pratar vi plötsligt mord liksom. Det var ingenting som jag hade varken tänkt eller räknat med liksom“, säger 28-åringen i ett av förhören.

26-åringen å sin sida hävdar att han under rånet vaktar kvinnan i husets sovrum, då han hör en smäll inifrån köket där 28-åringen befinner sig tillsammans med 61-åringen. 26-åringen går dit och ser att mannen dödat 61-åringen. Därefter dödar mannen även kvinnan. Enligt 26-åringen sade 28-åringen att "det svartnat" när 61-åringen inte ville berätta var pengarna fanns.

"Ett problem"

I stämningsansökan står också att 26-åringen och/eller28-åringen orsakat parets död. Den tekniska bevisningen kan nämligen inte klargöra vem som gjort vad inne i huset.

– Det är självklart ett problem. Det går inte att komma ifrån. Men jag vill inte föregå själva förhandlingen. Vi får se vad som sägs då, hur bevisningen läggs fram och hur den tas emot och om man kommer att komma med några ytterligare förklaringar, säger åklagaren Jenny Karlsson.

Läget liknar ett fall som nyligen avgjorts i hovrätten och som upprört många. Där friades två män för mordet på en 70-årig man i Markaryd, då det inte ansågs vara säkert att två gärningsmän måste ha utfört brottet. Det gick alltså enligt hovrätten inte att utesluta att en av dem faktiskt kunde vara oskyldig.

Det går också att jämföra med Lindomefallet – ett ärende som det ofta refereras till vid den här typen av brott. Fallet rör en 89-årig man som 1990 mördades i sin bostad. Kort sammanfattat bröt sig två män in hos offret, och han slogs ihjäl med en stekpanna. Båda männen skyllde på varandra och eftersom det inte gick att säga vem som dödade 89-åringen gick båda fria.

Hade plastfolie

I Lindomefallet hade dock inte åklagaren valt att åtala männen för att ha begått gärningen "tillsammans och i samråd", utan pekade ut den ene som mördaren och den andre som medhjälpare.

I det nu aktuella fallet i Vallentuna hävdar åklagaren Jenny Karlsson att dubbelmordet skett "tillsammans och i samförstånd". Detta bland annat med hänvisning till att det förekommit en noggrann förberedelse och att gärningsmännen varit inställda på våld då de tänkt att de skulle beväpna sig.

– Man har också med sig plastfolie för att kunna använda sig av tortyr och har med sig handfängsel, så man är inställd på våld, säger Jenny Karlsson.

Dessutom talar flera saker för att det är två olika gärningsmän till de två olika morden, anser hon.

– Det är exempelvis tillvägagångssätten, som är helt skilda, säger Karlsson.

Mannen knivskars till döds, medan kvinnan dog av kvävning.

Huvudförhandlingen inleds på måndagen och väntas pågå fram till mitten av december.

Publicerad:

LÄS VIDARE