Coronaviruset

Vårdförbundet vädjar: "Stanna hemma"

Av: 

TT

Verksamheten vid Skistars anläggning i Sälen väntas återgå till normalläge till helgen, enligt företaget. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

NYHETER

Efter att delar av personalen vid Skistars anläggning i Sälen insjuknat i corona uppmanar Marion Vaeggemose, ordförande för vårdförbundet i Dalarna, turisterna att stanna hemma.

– Man ska tänka till: "Behöver jag verkligen åka dit och utsätta mig själv och andra för de risker det innebär?", säger hon till TT.

Under tisdagen bekräftade Skistar att ett antal personer ur personalen vid företagets anläggning i Sälen insjuknat i covid-19 och att de – tillsammans med medarbetare som arbetat i närheten av dem – satts i karantän.

Men efter att under tisdagen temporärt ha dragit ned på verksamheten planerar företaget nu att successivt återgå till normalläge vid verksamheten inför den kommande helgen, berättar Jonas Bauer, Skistars destinationschef i Sälen, i en intervju med Dalademokraten.

Kritik från vårdförbundet

Marion Vaeggemose är kritisk till att så många turister tagit sig till orten – även om inget ökat tryck ännu rapporterats från Sälens vårdcentral.

– Det säger ingenting om smittspridningen – och att trycket inte är lika hårt som det brukar vara kan ju också bero på att det inte är lika många som det brukar vara i fjällen. Men det säger inget om att du riskerar att sprida smitta – eller bli smittad – när du väl är där, säger hon till TT.

Många turister har också under senare tid kommit till den svenska fjällvärlden för att fira jul och nyår – och skidåkningen har coronanpassats därefter. I backar och liftköer uppmanas åkarna att hålla ”en stavlängds avstånd”, skiduthyrning och köp av liftkort kan göras digitalt och begränsningar råder vid värmestugor och uthyrningsplatser.

Men enligt Vaeggemose räcker det inte med att coronasäkra backarna – snarare handlar det om att det alltid innebär en risk att samla många människor på en och samma plats.

– Du träffar människor som du inte har kontakt med i vanliga fall. Vi har inte kontroll över smittläget och det är bekymmersamt att det här då kan leda till ett ytterligare ökat tryck på sjukvårdspersonalen, som redan nu befinner sig i ett mycket ansträngt läge.

"Stanna hemma"

Att med rådande smittoläge ge sig iväg på fjällsemester är något som bör undvikas, enligt Vaeggemose – som istället alltså uppmanar hugade turister att stanna hemma och göra det bästa av situationen.

– Även om möjligheten finns tycker vi att man ska tänka till: "Behöver jag verkligen åka dit och utsätta mig själv och andra för de risker det innebär?"

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Skistar

Sälen

Covid-19