Rapport: Stor massaker i antika Aksum

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tusentals människor flydde från Tigray i Etiopien när konflikten bröt ut i november. Här köar män och kvinnor för hjälp i ett flyktingläger i Sudan i december.
Foto: Nariman al-Mofty/AP/TT
Tusentals människor flydde från Tigray i Etiopien när konflikten bröt ut i november. Här köar män och kvinnor för hjälp i ett flyktingläger i Sudan i december.

NYHETER

Hundratals obeväpnade civila dödades av eritreanska soldater i en massaker i Aksum i delstaten Tigray i Etiopien i slutet av november, rapporterar Amnesty International.

Aksum är känt från Bibeln och Koranen, och stod i centrum när konflikten i Tigray bröt ut i höstas.

"Bevisen är obestridliga och pekar mot en fruktansvärd slutsats. Etiopiska och eritreanska styrkor har begått flera krigsbrott under offensiven för att ta kontroll över Aksum. Utöver detta dödade eritreanska styrkor systematiskt och kallblodigt hundratals civila, vilket tycks utgöra brott mot mänskligheten", säger Deprose Muchena, regionchef inom Amnesty för östra och södra Afrika.

Den väpnade konflikten i Tigray bröt ut i början av november då Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som styrde delstaten. Det skedde efter en dödlig attack mot centralregeringens militärförläggningar i regionen.

De nio mardrömsdagarna i den gamla staden Aksum, ett religiöst centrum och huvudsäte för den etiopisk-ortodoxa kyrkan, inleddes den 19 november då etiopiska och eritreanska militära styrkor tog kontroll över staden i offensiven mot TPLF, enligt Amnesty.

Urskillningslös beskjutning

I en storskalig offensiv dödades och fördrevs civila med urskillningslös beskjutning, enligt Amnesty, som har intervjuat 41 överlevande och vittnen samt 20 andra med kunskap om händelserna.

Vittnena beskriver hur människor dödats, godtycklig beskjutning och omfattande plundring. Analyser av satellitbilder gjorda av Amnestys Crisis Evidence Lab stöder vittnesmålen samt visar tecken som tyder på massbegravningar nära två av stadens kyrkor.

De värsta händelserna inträffade enligt rapporten 28–29 november.

Då ska eritreansk trupp systematiskt ha dödat hundratals obeväpnade civila. De öppnade eld på gatorna och gick från hus till hus. Massakern kan utgöra ett brott mot mänskligheten, skriver Amnesty.

"Det här dådet är bland det absolut värsta som har dokumenterats hittills i konflikten", säger Deprose Muchena.

Obeväpnade civila

Överlevande vittnar om att eritreanska styrkor den 28 november medvetet sköt mot civila från klockan 16 och framåt. Enligt invånarna bar offren inga vapen och många sprang ifrån soldaterna när de sköts ned.

"Jag såg många människor döda på gatan. Till och med min farbrors familj. Sex av hans familjemedlemmar dödades. Så många människor dödades", säger en 21-årig man enligt Amnesty.

Aksums gator och torg uppges ha fyllts med kroppar. En man som hade sprungit ut ur staden och som återvände på natten när skjutandet upphört säger enligt rapporten att "allt vi kunde se på gatorna var döda och människor som grät".

Den 29 november sköt eritreanska soldater, enligt Amnestys vittnen, på alla som försökte flytta de dödas kroppar.

Förnekas av Eritrea

Att soldater från Eritrea deltagit i den väpnade konflikten i Tigray har upprepade gånger förnekats av regeringarna i både Etiopien och Eritrea.

Men att soldaterna var eritreaner råder det inget tvivel om, enligt Amnestys vittnen som berättar att registreringsskyltar, eritreanska armékläder och språket avslöjade deras nationalitet. Några av soldaterna ska dessutom öppet ha sagt till invånarna att de var eritreaner.

"Det är brådskande att det startas en FN-ledd utredning om de allvarliga kränkningarna i Aksum. De som misstänks för krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten måste åtalas i rättvisa rättegångar och offer och deras familjer måste få full ersättning", säger Deprose Muchena.

Tidigare har det även rapporterats om liknande massakrer i bland annat Mai-Kadra, längre västerut i Tigray.

Aksum är i normala fall ett internationellt känt turistmål. För drygt 2 000 år sedan var staden ett nav för riket med samma namn, varifrån den i Bibeln och Koranen omskrivna drottningen av Saba kom. Besökarnas fantasi kittlas även av uppgifterna att den likaledes sägenomspunna Förbundsarken har förvarats någonstans i staden.

Publicerad: