Stockholms stad polisanmäler personal som tog mat

Även skolpersonal polisanmäler: ”Vill ha min stolthet tillbaka”

Uppdaterad 2021-02-15 | Publicerad 2021-02-12

De tre anställda avskedades för att ha tagit hem mat från skolköket – nu polisanmäler Stockholms stad de misstänkta stölderna.

Samtidigt anmäler de tre kvinnorna i sin tur Stockholms stad för olaglig kameraövervakning.

– Jag vill bara ha min stolthet tillbaka, säger en av dem.

Skolpersonalen menar själva att de bara tagit hem rester av sallad, bröd och frukt, samt yoghurt som passerat bäst före-datum och annars skulle ha slängts. Men Stockholms stad hävdar att de tre kvinnorna gjort sig skyldiga till systematiska stölder från skolans kök.

Nu har personalen, vara två är måltidsbiträden och en är skolsekreterare, bestämt sig för att överklaga beslutet att avskeda dem.

– Vi tänker gå vidare med det här, det stämmer inte det vi anklagas för. Jag är inte ute efter pengar eller skadestånd, jag vill bara ha min stolthet tillbaka, säger en av kvinnorna, som är i 60-årsåldern.

Kvinnorna har även gjort en polisanmälan mot staden, för det de menar är olaglig kameraövervakning.

”Jag är chockad över att de säger att jag är en tjuv, det är mat som skulle kastas”, säger ett köksbiträde.

Satte upp övervakningskameror

Före jul satte utbildningsförvaltningen upp tre övervakningskameror i skolans kök, då man misstänkte att personal tog med sig mat. Även facket Kommunal har varit kritiska mot att man inte informerade och skyltade ordentligt om övervakningen.

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, är regelverket kring övervakning av anställda restriktivt.

– Det kan vara tillåtet om man har en konkret, konstaterad problematik med brott på just den arbetsplatsen som man inte kunnat råda bot på annat sätt. Det är normalt sett inte tillåtet att rutinmässigt bevaka anställda, säger Gustav Linder, jurist på Imy, som dock inte vill kommentera det enskilda ärendet.

Polisanmält stölder

På övervakningsfilmerna ska man enligt Stockholms stads grundskolechef Happy Hilmarsdottir se hur de även packar ner mat som hade kunnat frysas in eller användas till elever. Även att ta med sig matrester bryter mot regelverket, har grundskolechefen tidigare sagt.

Nu har Stockholms stad även polisanmält händelserna i skolköket som misstänkta stölder. Grundskolechefen vill inte säga exakt vad man anmält har blivit stulet, eller hur mycket det kan ha kostat staden.

– Det vill jag inte kommentera, säger Happy Hilmarsdottir.