”Min familj tycker att jag är äcklig”

Erik Engelvs liv inspirerade Jonas Gardells ’Torka aldrig tårar utan handskar’ – nu har han skrivit en egen bok

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-16

Erik Engelv tvingades lämna Jehovas vittnen – och därmed sin familj – för att han inte ville dölja att han är gay.

Traumat skildrades i ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Nu släpps boken om Eriks upplevelser.

– Hur kärleksfullt jag än vill porträttera min familj så tycker de egentligen att jag är äcklig, säger han.

Erik Engelv var en hängiven Guds tjänare. Han höll predikan och knackade dörr, såg Gud som sin bästa vän.

Uppvuxen i Strömsund, i en varm bubbla av tro, trodde han länge att han skulle leva sitt liv inom Jehovas vittnen. Farfar hade fört in familjen i samfundet, bägge föräldrarna var djupt engagerade.

Men det fanns många minor att undvika. Luciafirande var Satans påfund, att ha pop-idoler var en synd och när de i skolan sjöng ”Ja må han leva” för ett födelsedagsbarn fick han absolut inte stämma in.

– Jehovas vittnen hävdar att de är de enda sanna kristna. Deras teologi bygger på att de inte får förändras, säger Erik Engelv, 36, över telefon.

Erik Engelv.

Blev förälskad

Men det fanns annat som var ännu mer förbjudet. Inom Erik växte sig en hemlighet allt större och tyngre. Han var attraherad av män. Googlade på nakna män på det nytillkomna internet. Blev till sist hjälplöst förälskad i en annan man inom Jehovas vittnen. På en sommarsammankomst slog det slutligen ner i honom, berättar Erik Engelv i boken ”Jag är inte död”, som ges ut på Storytel.

”Jag hör inte hemma här längre”, skriver han. ”Jag är ett farligt virus som kan smitta.”

Vid 25 års ålder hade han aldrig haft ett förhållande, aldrig haft sex. När Erik först berättade för sin familj att han är homosexuell innebar det egentligen inte slutet för deras samvaro, berättar han. Han hade kunnat vara kvar i församlingen – om han bara gömt den han var. Han skulle aldrig kunna ha sex med en man. Aldrig leva i en relation.

– Min stora rädsla var att tvingas lämna min familj och mina vänner, att bli utesluten om jag var öppen om vem jag var. Jag visste ju att det var det som gällde, men innerst inne trodde jag inte att det skulle hända. Jag tänkte att det skulle bli bra ändå.

Bönade och bad

Men det blev inte bra.

Det som hände Erik 2009 är skildrat i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”. ”Begravningskaffet” för Erik. Föräldrarna som anlände med en prinsesstårta och ett fempack röda rosor.

”Jag kommer att gå med på att kliva ner i kistan, låta dem spika igen den och sedan begrava mig”, skriver Erik i boken.

Erik grät, försökte säga till sin mamma att han inte är ond, han bönade och bad. Det spelade ingen roll.

Johannes ord i Nya testamentet var tydliga. ”Så ta inte emot honom i era hem, och uttala inte en hälsning till honom. Ty den som uttalar en hälsning till honom, han är delaktig i hans onda gärning.”

”Har du funderat på om det går att medicinera bort det kanske?” frågade hans mamma senare.

– I deras ögon är sex mellan två män så fruktansvärt äckligt. Det är det som gör mig så upprörd. Hur kärleksfullt jag än vill porträttera min familj i boken så tycker de egentligen att jag är äcklig. Och det tycker jag är oförlåtligt, säger Erik.

Adam Lundgren och Adam Pålsson i tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, efter Jonas Gardells bok.

”Jag ägde min tid”

Den första tiden efter uppbrottet kände han sig ändå stark, berättar han.

– Jag ägde min tid och mitt liv, så kände jag de första månaderna. Det var först när det började gå mot jul som det slog mig att ”min familj kommer inte tillbaka”. När det gick upp för mig så rämnade hela min värld.

Vid den tidpunkten hörde han av sig till författaren Jonas Gardell.

– När man är gay och frireligiös och helt utanför, så blir vissa kända personer som ledstjärnor. Jonas Gardell var en sådan. När jag väl kom ut så skrev jag ett slags fanmejl till honom.

Författaren Jonas Gardell.

Familjen kände igen sig

De fick kontakt och Erik berättade om sin situation.

– Just då satt Jonas och skrev på manuset till ”Torka aldrig tårar utan handskar” och han hade bestämt att Benjamin skulle ha en religiös tillhörighet. När jag berättade om uppbrottet från församlingen så frågade han om jag kunde vara informant.

Till saken hör att ett ”begravningskaffe” för den som ska lämna Jehovas vittnen inte hör till vanligheterna, berättar Erik. Så när scenen spelades upp i SVT kände hans familj igen sig. ”Ett brott mot integriteten”, beskriver Erik i boken.

”Mitt liv är asroligt”

Under alla år i Jehovas vittnen fick Erik höra att det går utför för dem som lämnar. Litteraturen innehöll bilder på utslagna, nerknarkade avhoppare.

Så att gå ner sig i självdestruktivitet, det tänker han inte unna dem, säger han. Snarare vill han leva fullt ut. Och i dag är Erik brandmanager på ett glasögonföretag, han är sambo med sin Thomas, paret funderar på barn.

Erik har bytt efternamn. Tillvaron är full av ljus.

– Mitt liv är asroligt. Jag vill ta vara på allt underbart som livet kan erbjuda, säger han.

Han berättar att han har accepterat att hans familj aldrig kommer att komma tillbaka. Dessutom har han insett att samfundet han växte upp i var en sekt.

– Jag brukar säga att sekten har kidnappat mammas hjärta. Man får ju inte glömma att de lever i en struktur där man är manipulerad och hjärntvättad, säger han.

Vad vill du säga till personer som befinner sig i liknande situation, i allt ifrån sekter till hedersförtryck, och inte vågar vara den de är?

– Att få älska fritt är grundläggande. Och det finns så mycket stöd och hjälp att få för att bli fri, Sverige är fantastiskt på det sättet.


Andra berättelser ur livet

”Knutbyflickan – Livet i sektens innersta krets”

Linnéa Kuling

Uppläsare: Linnéa Kuling

Linnéa Kuling växte upp i Kristi bruds innersta krets. Det som först verkar vara en varm gemenskap förvandlas till totalt mörker och hennes liv blir ett helvete.

”Såld”

Natasha T och Vera Efron

Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar

Natasha, 17, lockas av ett erbjudande om att bli barnflicka i Sverige. Men hon faller offer för trafficking.

”En vacker dag lämnar jag honom”

Maria Blomqvist

Uppläsare: Maria Lyckow

En dag kommer polisen och hämtar Marias man. Då börjar hennes och barnens liv på riktigt. Men vännerna vänder henne ryggen.

”Glöm allt men inte mig”

Philomène Grandin

Uppläsare: Philomène Grandin

Philomènes pappa Izzy upptäckte Bob Dylan. Tillsammans har de levt ett okonventionellt liv. Men nu försvinner pappa Izzy in i demensen.

”Jag överlevde Förintelsen”

Emerich Roth

Uppläsare: Björn Wahlberg

Emerich Roths brott var att han var jude. Han överlevde fem koncentrationsläger innan han kunde skapa sig ett liv i Sverige.