”Fantastiskt att ta hand om de äldre”

Härnösand 06 Videografik till featuremalls-artikel "Vintersaga"

”Fantastiskt att ta hand om de äldre”

VINTERSAGA #5

av Åsa Linderborg, Oisín Cantwell och Magnus Wennman

”Vintersaga”.
Ted Ströms klassiska låt från 1984 är en ömsint berättelse om Sverige. Ett vemodigt, vindpinat land i norr, där vanligt folk stretar sig fram och gör så gott de kan.
37 år senare – ett annat land, en annan tid. Och en pandemi.

Oisín Cantwell, Åsa Linderborg och Magnus Wennman har rest i spåren av ”Vintersaga”. Hur lever man, vad arbetar man med och vad drömmer man om?

Hett och svett på Statt i Härnösand

Det är inte helt lätt att stämma träff med Hamidullah Mohammadi eftersom han arbetar som han gör: 7–15 måndag, 7–21 tisdag och onsdag, 16–22 fredag. Men på torsdag är han ledig den veckan vi kan ta oss upp till Härnösand. ”Vi ses på mitt jobb”, messar han.

Han tar emot oss i entrén till Ädelhem äldreboende. Där är kvarlämningar från pandemin; en besökshörna med plexiglas, handsprit, munskydd, plasthandskar, stora uppförandeskyltar.

– Nu är alla här vaccinerade, både brukare och vi som arbetar här, säger Hamid.

Han råkade själv ut för smittan, men utan att ha ett enda symptom.

– Jag blev helt förvånad när jag testade positivt. När jag först hörde talas om att ett virus hade slagit ut i Kina, trodde jag aldrig att det skulle komma hit.

Ädelhem klarade sig förhållandevis bra.

– Vi hade bra planering och var utrustade. All personal här är utbildad och erfaren. Jag har världens bästa chef, säger han och ler.

Hamid, som är född 1996, har arbetat på Ädelhem sedan sommaren 2016. De första tre åren var han timvikarie men nu har han fast anställning.

– Jag tycker mycket om att arbeta med människor. Det är fantastiskt att ta hand om de äldre, man lär sig mycket.

Det är också ett sätt att lära känna Sverige.

– De berättar om sin uppväxt, vad de har arbetat med, om barn och familj. Vad de har läst i tidningen och vad de tänker om det som händer i världen.

Och de är naturligtvis nyfikna på Hamid, som var 16 år när han kom hit från Afghanistan.

– De berättar om sitt liv om jag om mitt, det blir alltid en bra stund. Vi har trevligt sällskap ihop.

När Hamid tycker att något i brukarnas matsal ser extra smarrigt ut, brukar han googla receptet och laga samma rätt hemma.

– Jag har blivit riktigt bra på att laga svensk mat. Jansons frestelse är jättegott! Och lax med potatisgratäng.

Han beklagar att han ännu inte fått smaka surströmming.

– Jag har varit ledig varje gång som det har varit surströmmingsfest här på Ädelhem.

Han beskriver sig själv som blyg, men att det har lossnat. Det var Birgitta ”70 plus” som lärde Hamid svenska när han kom hit som nyanländ. Han kokade te och hon hjälpte honom med läxorna.

– Hon är tyvärr död nu. Jag hoppas hon har det bra där hon är, säger han.

Hamid Mohammadi trivs i Härnösand. Det är vackert och lagom stort, man kan ta sig fram överallt med cykel eller till fots. Vill man spela volleyboll eller fotboll kan man göra det nästan var som helst. Hamid tycker om att idrotta, var medaljerad friidrottslöpare när han gick i skolan. När han inte tränar, ”grejar” han med sina blommor.

– Pappa var bonde, han har lärt mig att odla.

Vad drömmer du om? frågar vi.

– Jag vill bli polis. Det är min barndomsdröm. Det är ett bra yrke där man också får hjälpa folk.

Att plugga vidare vore inget problem i sig, menar Hamid Mohammadi. Han älskade alla ämnen i skolan, särskilt biologi. Men att bli polis kräver svenskt medborgarskap. Han skickade in en ansökan i höstas. Hamid har varit i Sverige i 8,5 år, så det borde inte vara något problem.

– Om jag inte får bli polis, vill jag fortsätta arbeta i vården.

Att ta hand om de äldre betyder att man ser till att de får sina mediciner, äter, kommer ut, aktiveras och håller sig pigga.

Hamid låter oss träffa Bertil, född 1930.

– Hej Hamid! säger Bertil glatt när vi knackar på hans dörr.

Vi går ner i gymmet, där Hamid hjälper Bertil med armövningarna. Bertil kämpar på – det blir ”hett och svett” och många skratt.

Vi ser oss omkring men blir lite osäkra på om vi stör; ett äldreboende är ju ett privat boende där en massa okända människor rör sig. Vi pratar lite med Hamid Mohammadis kollegor, de flesta har utländsk bakgrund.

Eftersom Hamid egentligen är ledig idag erbjuder vi honom skjuts någonstans, men han säger att han ska stanna kvar. Han fick just några jobbtimmar extra.

Hur orkar du arbeta så mycket? frågar vi.

– Jag mår bra när jag är på jobbet. Jag mår bra när jag är här, säger Hamid Mohammadi och spricker upp i ett leende.

Text: Oisín Cantwell, Åsa Linderborg Foto: Magnus Wennman Research: Kerstin Weigl Redaktör: Sofia Boström Onlineredaktör: Erik Melin Redaktionell utvecklings­chef: Titti Jersler Tech-lead: Magnus Flyckt Webb­utveckling: John Carehag, Magnus Flyckt, Julia Miodyńska, Nicolai Rosdahl Tellefsen, Patrick Wojda UX/Design: Daniel Kozlowski Kart­grafik: Paul Wallander

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2021-03-12

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET