L-toppen om beskedet: Förödande

Uppdaterad 2021-03-09 | Publicerad 2021-03-05

Nyamko Sabuni vill se en borgerlig regering och öppnar för att samtala och hitta samsyn med Sverigedemokraterna.

Beskedet möts av hård intern kritik.

– Att Liberalerna skulle kohandla med Sverigedemokraterna vore förödande, säger Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink, regionråd i Stockholm, kommenterade Nyamko Sabunis besked på Liberalernas Facebook-sida samtidigt som partiledaren höll tal.

”Liberalerna måste ta striden mot nationalpopulister, inte öppna för samarbete med liberalismens främsta fiender” skrev hon.

Sabunis besked att hon vill ingå i en borgerlig regering innebär att L öppnar dörren för Sverigedemokraterna, anser hon.

– Sverigedemokraterna kommer inte vara någon hejarklack i en borgerlig regering, de vill ha rejält inflytande. De vill förändra Sverige i rakt motsatt riktning än vad jag och Liberalerna vill, säger hon.

”Kommer försvagas”

Nyamko Sabuni sa i sitt tal att Liberalerna ska verka för att få igenom så mycket liberal politik som möjligt. Starbrink har svårt att få det att gå ihop med att ingå i en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna.

– Hur skicklig Nyamko än är i sitt ledarskap så tror jag inte att Liberalerna som parti kommer vinna något på detta. Liberalismen kommer att försvagas. 

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.

Kan du fortsätta företräda partiet om detta blir verklighet?

– Så långt har jag inte kommit i mina funderingar. Jag fortsätter kämpa för att vi ska vara ett liberalt parti. 

Starbrink satt tidigare i Liberalernas partistyrelse men tvingades bort efter falangstriden om vem som skulle ersätta Jan Björklund som partiledare. Starbrink tillhörde falangen som stödde Erik Ullenhag.

PODD Sabunis nya giv

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen