Minst 44 döda när läktare rasade under firande i Israel

Publicerad 2021-04-30

Myndigheterna tillät tusentals att fira en religiös högtid i den största folksamlingen under pandemin i Israel.

Det slutade i katastrof när en läktare rasade och panik uppstod.

Minst 44 personer klämdes och trampades till döds på berget Meron.

Följ ämnen
Israel

Tiotusentals judiska pilgrimer fanns på plats på berget Meron i norra Israel för att fira högtidsdagen Lag baomer när katastrofen inträffade vid midnatt lokal tid.

En läktare fullsatt med människor som tittade på uppträdanden, dans och böner rasade plötsligt samman. Många åskådare hade inte en chans att undkomma när folk högre upp föll över dem.

Den första incidenten ledde till ytterligare dödsfall i den enorma trängseln och paniken som uppstod.

Yehuda Gottleib, en av första räddningsarbetarna på olycksplatsen från räddningstjänsten Hatzolah, säger att han såg ”dussintals människor som föll på varandra under kollapsen. Många av dem krossades och tappade medvetandet”, uppger The Guardian.

Räddningsarbete vid berget Meron efter olyckan.

Vädjade till folk att skingra sig

Olyckan på Meron är en av Israels dödligaste katastrofer i fredstid och det ska röra sig om minst 150 skadade enligt de senaste uppgifterna på fredagsmorgonen. Sjukvårdspersonal uppgav under natten att minst 44 personer dött och dussintals vårdas för svåra skador.

”MDA kämpar för att rädda de dussintals skadade och kommer inte ge upp innan det sista offret är evakuerat”, skriver räddningstjänsten MDA på Twitter.

– Det hände på bara en sekund, folk bara ramlade ner och hamnade ovanpå varandra, Det var hemskt, säger ett vittne till olyckan till Haaretz.

Ett annat vittne berättar för tidningen:

– Jag hade just satt mig för att äta när jag hörde skriken. Vi sprang dit för att hjälpa till och sedan såg vi kropparna. Först var det ungefär tio. Nu är det många fler.

Andra vittnen uppger att de först förstod att människor hade råkat illa ut när de hörde arrangörer vädja till folkmassan att skingra sig och minska trängseln.

– Vi trodde att det kanske var ett larm om en misstänkt bomb. Ingen trodde att detta kunde hända här. Glädje blev sorg, ett starkt ljus har blivit djupt mörker, säger pilgrimen Yitzhak till Channel 12 TV.

Räddningspersonal bär bort några av offren för katastrofen på Meron.

Alldeles för många på plats

Myndigheterna hade tillåtit 10 000 personer att delta vid högtiden eftersom covid-19-läget förbättrats rejält efter Israels framgångsrika vaccineringsprogram. Men enligt uppskattningar kan det ha varit allt mellan 30 000 och 100 000 personer på plats. 650 bussar har tagit pilgrimer från hela landet till berget.

Tusentals poliser fanns på plats för att övervaka det som var Israels största folksamling sedan pandemin startade.

– Katastrof på berget Meron. Vi ber för att de skadade återhämtar sig. Jag har begärt en utökad räddningsstyrka i området, säger premiärminister Benjamin Netanyahu i en första kommentar efter att den svåra olyckan blev känd.

Lag baomer firas till minne av rabbin Shimon bar Yochai, som levde på 100-talet i vår tideräkning. Hans grav ligger vid berget Meron och traditionsenligt samlas pilgrimer, främst ultraortodoxa judar, där för att bland annat tända brasor, dansa och be böner under hela natten, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln