Ubåtsjakten

Här sjunger u-båtsbesättningen farväl

Av: 

Sven Minell

NYHETER

När den indonesiska ubåten försvann blev den snabbt en världsnyhet

Nu har den indonesiska militären släppt en video inifrån ubåten, där 53 människor dog.

På videon får man se och höra besättningen sjunga tillsammans.

– Även om jag inte är redo att sakna dig. Jag är inte redo att leva utan dig. Jag önskar dig det allra bästa, sjunger manskapet.

Många följde sökinsatsen av ubåten KRI Nanggala-402 och hoppades på det bästa: att den skulle hittas och att besättningen skulle vara vid liv.

Men under söndagen lokaliserades ubåten på 800 meters djup. Den var knäckt på tre ställen. 53 personer dog när ubåten oförklarligt sjönk till botten utanför Bali.

– Det är med djup sorg som jag nu tvingas ge besked om att de 53 besättningsmännen ombord är döda, sa Hadi Tjahanto, befälhavare i den indonesiska armén, på en presskonferens.

Ubåten KRI Nanggala-402 vid en tidigare övning.

Händerna på hjärtat

I en ödesmättad, 20 sekunder lång video inifrån ubåten som militären nu publicerat, sjunger tio män från besättningen.

De tittar in i kameran, håller handen på hjärtat och för sedan händerna mot kameran. Gesterna är vackra. Orden likaså: ”Även om jag inte är redo att sakna dig. Jag är inte redo att leva utan dig. Jag önskar dig det allra bästa”.

Sången, som är välkänd i Indonesien, heter "Sampai Jumpa" vilket betyder farväl.

Nio personer från besättningen sjunger "Sampai Jumpa"

Sången blev snabbt viral

Även artisten, Erix Soekamti, som sjunger orginalsången har delat videon på Instagram, där han har närmare 400 000 följare. Erix Soekamt har fyra gråtande emojier under videon och skriver också: ”Be för KRI Nanggala-402”.

Den känslosamma sången har nu blivit viral på sociala medier.

Videon inspelad tidigare

Enligt tidningen Jakarta Post gjordes videon vid ett tidigare tillfälle men har publicerats först nu som en hyllning till besättningsmännen.

Den spelades från början in som en avskedsång till den avgående befälhavaren för marinen, vars efterträdare tillträdde sin roll i början av mars, säger en talesman för den indonesiska militären, överste Djawara Whimbo, till nyhetsbyrån AFP.

Försvann från radarn

Ubåten försvann från radarn när den deltog i en träningsinsats i vattnen norr om Bali. Det var runt klockan 04.30 lokal tid under onsdagen som den sista kontakten med KRI Nanggala-402 ägde rum. Sista kommunikationen från ubåten var när de begärde tillstånd att dyka.

Fartyg, flygplan och hundratals militärer har deltagit i sökandet. Sedan dess har flera fynd gjorts i havet, bland annat föremål som funnits inne i ubåten.

Undervattensbilder efter att ubåten KRI Nanggala-402 hittades på botten.

Bilder tagna med undervattensdrönare

I fredags klockan 21 räknade myndigheterna med att syret i ubåten var slut och under söndagen var hoppet till slut helt ute när ubåten hittades. Bilder från botten togs med hjälp av undervattensdrönare.

KRI Nanggala-402 ska enligt Reuters ha byggts i Tyskland 1977 och ska ha renoverats i Sydkorea 2012.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Här hittades ubåten – på 839 meters djup

Ubåten hittad på botten – hade gått i tre delar

ÄMNEN I ARTIKELN

Ubåtsjakten

Indonesien

Bali

Ubåt

Sociala medier

Fartyg