Minst 65 döda i översvämningar – stad evakueras

Uppdaterad 2021-07-16 | Publicerad 2021-07-15

Minst 65 personer har dött och många saknas efter översvämningar och husras i västra Tyskland och Belgien.

Staden Liège i Belgien befaras hamna under vatten.

Invånarna uppmanas nu lämna sina hem, rapporterar SvD.

Enorma skyfall har skapat massiva översvämningar i västra Tyskland och Belgien. Minst 65 personer uppges ha dött. 58 personer i Tyskland och 7 i Belgien.

Byggnader har slitits sönder och rasat av vattenmassorna.

– Situationen är dramatisk, säger Armin Laschet, ministerpresident i delstaten Nordrhein-Westfalen, till tyska Bild.

I Belgien ska minst sju personer ha dött, bland annat en man som fångats av vattenmassorna i sin källare. Bilder och filmer från området visar förödelse med mängder av bråte i översvämmade vattendrag.

En hel stad evakueras

SvD rapporterar att staden Liège med 200 000 invånare befaras hamna under vatten. På torsdagseftermiddagen uppmanas befolkningen att lämna området. Vattennivån kan stiga 1,5 meter och alla affärer måste stänga.

– Om en evakuering inte längre är möjligt rekommenderar vi alla invånare att gå upp i övervåningar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Liège territorium måste lämna staden. Detta är en exceptionell krissituation, och solidaritet måste gå före allt annat, sade Lièges ställföreträdande borgmästare, Christine Defraigne, över radio, teve och i kollektivtrafikens högtalarsystem, rapporterar SvD.

På flera orter är vattnet så oförutsägbart att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter nödställda boende. Två brandmän har drunknat under räddningsinsatserna.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

”Aldrig sett något liknande”

Polisen i staden Koblenz twittrade på torsdagen att omkring 50 personer satt strandade på sina hustak i väntan på hjälp. Polisen har inrättat ett informationscenter till vilket släktingar till saknade människor kan vända sig.

I Köln-området har det aldrig tidigare kommit lika mycket regn under en 24-timmarsperiod som det senaste dygnet, rapporterar Reuters.

Armén har kallats in för att evakuera invånare i bland annat belgiska Rochefort. Frankrike meddelar att man hjälper sitt grannland med 40 brandmän och en helikopter.

– Vattnet har fortsatt att stiga under hela natten. Det här är en situation som vi aldrig har upplevt. Flera vägar är helt översvämmade med starka strömmar. Det går inte ens att ta sig fram med båt, säger Corine Mullens, borgmästare i Rochefort till tv-kanalen RTL på torsdagsförmiddagen.

– Jag har aldrig sett något liknande. Vi är tvungna att rädda människor från deras hem, säger Mullens.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln