Kemgasattacken: Vita huset lägger skulden på Obama

Publicerad 2017-04-04

Utrikesministern fördömer även Ryssland och Iran: ”Stort moraliskt ansvar”

WASHINGTON. Vita husets pressekreterare la skulden för kemgasattacken i Syrien på Obama.

Nu fördömer utrikesministern Rex Tillerson Bashar al-Assad och lägger ytterligare ansvar på Syriens allierade.

– Ryssland och Iran bär stort moralist ansvar för de här dödsfallen, säger han i ett uttalande som citeras av ABC News.

Upp till 100 döda och över 400 skadade i kemgasattacken i Syrien. Då lägger Vita husets pressekreterare skulden på Barack Obama.

– Dagens kemattack i Syrien riktad mot oskyldiga, inklusive kvinnor och barn är förkastlig och kan inte ignoreras av den civilicerade världen. De här avskyvärda handlingarna genomförda av Bashar al-Assad-regimen är en konsekvens av den förra administrationens svaghet och obeslutsamhet, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer till CNN.

Den vanligen tv-sända presskonferensen med Vita husets pressekreterare Sean Spicer utgick under tisdagen, men i stället träffade han utvalda medier utan tv-kameror närvarande.

”Gjorde ingenting”

Och budskapet var tydligt riktat mot vad Spicer menar är den förra regeringen passivitet.

– President Obama sa 2012 att han skulle sätta upp en gräns mot användandet av kemiska vapen, men sen gjorde han ingenting. USA står tillsammans med våra allierade över världen och fördömer den här oacceptabla handlingen, säger han till CNN.

Under tisdagskvällen, svensk tid, skickade USA:s utrikesminister Rex Tillerson ut ett pressmeddelande:

”USA fördömer starkt attacken med kemiska vapen i Idlib-provinens” skriver han och fortsätter:

”Det är uppenbart hur Bashar al-Assad verkar: med brutalt, ogenerat barbari. De som försvarar och och stöttar honom, inklusive Ryssland och Iran ska inte lura sig själva över Assads avsikter. Vem som än använder kemiska vapen för att attackera sin egen befolkning visar ett grundläggande åsidosättande av mänsklig anständighet och måste hållas ansvariga.”

Tillerson: ”Ryssland och Iran moraliskt ansvariga”

Tillerson uppmanade också Ryssland och Iran att utöva sitt inflytande över al-Assads regim:

”Som självutnämnda garanter för det vapenstillestånd som förhandlades fram i Astana bär Ryssland och Iran också stort moralist ansvar för de här dödsfallen”.

Tidigare har USA:s utrikesminister gjort klart att USA inte längre lägger fokus på att få bort Bashar al-Assad från det syriska styret.

– President Assads långsiktiga status är upp till det syriska folket att besluta om, har Rex Tillerson sagt enligt CNN.

Donald Trump hade vid 16-tiden på tisdagen lokal tid framträtt två gånger offentligt, men utan att kommentera kemgasattacken i Syrien.