Gretas känga mot politikerna

Publicerad 2021-07-19

Den senaste tidens översvämningar i Europa har satt klimatförändringarna högt upp på agendan.

När klimataktivisten Greta Thunberg reagerar på extremvädret kastar hon en känga mot politikerna.

”Människor vid makten försöker nu agera ansvarsfullt. Men alla verkar glömma att det är de som är ansvariga för att vi är på väg mot en flera grader varmare planet”, skriver hon på Instagram.

Den senaste tidens skyfall och översvämningar i Västeuropa har åter satt klimatförändringarna högt upp på agendan.

Flera toppolitiker kopplar extremvädret till klimatförändringarna, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel som betonar katastrofens samband till den globala uppvärmningen.

– Vi måste öka takten, vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringar, sa Merkel när hon på söndagen besökte hårt drabbade områden i västra Tyskland.

Enligt Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen där minst 46 personer har dött, måste den globala uppvärmningen hanteras "snabbare och mer konsekvent".

– Klimatet tål inte en fördröjning, säger han.

Även Belgiens premiärminister Alexander De Croo har sagt att kopplingen till klimatförändringarna är uppenbar.

I tyska Bad-Neuenahr-Ahrweiler finns knappt ett enda hus som klarat sig mot översvämningarna.

”Inte det nya normala”

Klimataktivisten Greta Thunberg reagerar starkt på extremvädret på sin Instagram.

”Dödliga värmeböljor, översvämningar, stormar, skogsbränder, torka, missväxt... Det här är inte det ”nya normala”.”

Hon kastar en känga mot politikerna när hon tar upp att ”människor vid makten nu försöker agera ansvarsfullt”.

”De säger många vackra ord. Men alla verkar glömma att det är de som är ansvariga för att vi är på väg mot en flera grader varmare och destabiliserad planet”, skriver hon.

Enligt Greta Thunberg befinner vi oss nu i början av en ”nödsituation för klimat och ekologi”, där extrema väderhändelser kommer att bli allt vanligare.

”Nu pratar alla om klimathotet, och med rätta”, skriver Thunberg, men lägger till att ”vi troligtvis kommer att glömma bort det och fortsätta som förut” när tragedierna är över.

”Om vi inte behandlar krisen som en kris hela tiden kommer vi inte att kunna stoppa den nödsituation som klimatet befinner sig i”.

Förödelse i Erftstadt Blessem efter översvämningarna.

Experter: ”troligen relaterat till klimatförändringar”

Flera experter som The Guardian pratat med säger att skyfallen troligen är relaterade till klimatförändringarna. När Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund förfasas över förödelsen på Twitter skriver han att ”Den globala upphettningen gör att vad som är normalt väder förändras”.

Enligt experter innebär en varmare atmosfär ökad risk för kraftiga skyfall och förödande översvämningar. Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, säger att de senaste dagarnas översvämningar handlar om en om en naturkatastrof.

– Så vitt vi kan förstå finns det inga möjligheter för en sådan här extrem händelse att ske utan att också ta hänsyn till att vi orsakat en global uppvärmning på 1,2 grader. Uppvärmningen laddar på mer vatten och energi, vilket leder till mer extrema nederbördshändelser, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Greta Thunberg.