De köar i 30 timmar för provisoriskt pass

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2022-05-27

När väntetiden för passtillverkning ökat blir det rusning för att få ett provisoriskt pass. På Landvetters flygplats köar folk i upp till 30 timmar för att få sina pass.

– Folk äter inte, folk duschar inte, folk sover inte. De står ute hela natten i ösregn i ren desperation, säger Emilie Hassel, som köar för ett pass till sin dotter.

Sheikh Zareen har en flygbiljett bokad till Pakistan på lördagsförmiddagen. Vid lunchtid på fredagen står hon utanför gränspolisens expedition vid Landvetters flygplats utanför Göteborg för att göra ett tredje försök att få ett provisoriskt pass. Hon har försökt två gånger tidigare, men köerna har varit så långa att hon fått åka hem igen med oförrättat ärende.

Nu har hon varit där sedan klockan sju på torsdagskvällen, och en natt i regn och blåst har tagit ut sin rätt.

– Jag är 70 år gammal, det värker i lederna. Jag är vinglig och illamående nu, säger hon.

Under våren har väntetiderna för att ansöka om nytt pass varit långa runt om i landet. Men när polisens arbete för att korta köerna började ge frukt kom nästa bakslag: Då gick en maskin som tillverkar själva passen i Finland sönder. I genomsnitt tar det nu 29 dagar från att man ansöker tills att man får sitt färdiga pass.

Många som väntar utanför Landvetter har ansökt om riktiga pass men inte hunnit få dem i tid – och beger sig därför som en sista utväg för att ansöka om ett provisoriskt pass.

– Folk är desperata. De har lagt hela sina besparingar på en semesterresa och är rädda att inte komma iväg, säger Emilie Hassel.

Från Jönköping

Hon har rest från Jönköping för att få ett provisoriskt pass till dottern Sally. De har väntat sedan tidig morgon, och räknar med att bli kvar hela natten.

Tony, som inte vill uppge sitt efternamn, har väntat i två dygn. När han gick för att sova i sin bil förlorade han sin köplats och fick börja om igen. På söndagen ska han åka till Turkiet med sin familj, men de två barnen behöver nya pass.

– Jag kom i förrgår vid två–tre på natten. Nu har jag sovit här ute hela natten.

TT: Hur ser du på ditt eget ansvar, att du inte skaffade nya pass tidigare?

– De var giltiga, men för att få resa in i Turkiet måste de vara giltiga i sex månader och det visste inte jag. Vi beställde nya pass för fem veckor sedan men de har inte kommit, säger Tony.

Gränspolisen vid Landvetter hinner utfärda 40–50 provisoriska pass dagligen, och delar varje morgon ut 50 kölappar. Utöver det har de som väntar anordnat ett eget kösystem för att bringa ordning, och för att möjliggöra pauser för mat och toalettbesök. På fredagsförmiddagen står 72 personer uppskrivna.

– För varje dag det stoppas upp i fabriken i Finland så blir det fler och fler människor som måste komma hit. Det är 30 personer som redan har skrivit upp sig för kön i morgon, säger Jonathan Nilsson, passhandläggare vid gränspolisen.

Åtta ställen

Han uppskattar att väntetiden för att få ett provisoriskt pass på Landvetter i genomsnitt är 30 timmar.

– Det är beklagligt. Vi som jobbar med detta gör verkligen så gott vi kan, men lösningar tar tyvärr lite tid att jobba fram, säger han.

Provisoriska pass tillverkas på åtta platser runt om i Sverige, och man väntar sig ett högre tryck i hela landet. För att möta den ökade efterfrågan har polisen nu fattat ett beslut om att utöka öppettiderna från och med nästa vecka, berättar Per Engström, kommenderingschef vid polisen.

Normalt sett utfärdas 8 000 provisoriska pass under juli månad, som är den mest hektiska, i hela Sverige. I år tar man höjd för att kunna tillverka 16 000 pass i månaden under juni, juli och augusti.

– Nästa vecka ska vi förhoppningsvis inte se några köer för de provisoriska passen. Vi kommer att fokusera stenhårt på att kunna utfärda den servicen, säger Per Engström.