Gul varning för skyfallsliknande regn – risk för översvämning

Publicerad 2022-07-22

Årets varmaste dagar kan ha dragit förbi och helgen bjuder på svalare temperaturer.

Under fredagen har SMHI dessutom utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn.

– Det är regn- och åskskurar som växer till under dagen, men med stora lokala variationer, säger Sandra Fyrstedt.

Efter de senaste dagarnas supervärme sjunker temperaturerna i landet.

Under fredagen har SMHI dessutom utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn i delar av Värmland, Västra Götaland, Södermanland, Västmanland och Örebro.

–Det är framför allt två olika områden det handlar om. Över Karlstadsområdet har det redan rört sig in med kraftigt regn och åska. Det är där vi ser de största mängderna under dagen, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

De kraftiga skyfallen kan även orsaka översvämningar på vägar, i källare och i viadukter, exempelvis.

– Det är regn- och åskskurar som växer till under dagen, men med stora lokala variationer, säger Sandra Fyrstedt.

Arkivbild

Växlande sol och molnighet

I Småland och Östra Götaland däremot kan de som är lediga under fredagen och i helgen fortfarande njuta av höga temperaturer och sol.

– Där är fortfarande en del av varmluften kvar och temperaturerna kan ligga på drygt 25 grader. Värmen har kulminerat, men lite av den är kvar och det är de sista dagarna nu som vi ser de här högre temperaturerna, säger Sandra Fyrstedt.

I andra delar av landet väntar växlande sol och molnighet, enligt SMHI.

– Den allra varmaste luften har skjutits bort från Sverige. Jämfört med de senaste dagarnas höga temperaturer kan man säga att det blir svalare under helgen.

PLUS: Så ska städerna rustas för kommande värmeböljor

I Norrland kommer temperaturen ligga mellan 15 och 20 grader. I Stockholmsområdet och de södra delarna av landet kan temperaturen som mest krypa upp mot 25-strecket under fredagen och helgen.

– I Götaland och Svealand är det mycket moln, men upp över Norrland dominerar solen. I allmänhet kommer temperaturerna ligga mellan 15 till 20 grader. Det kommer vara soligt med växlande molnighet. Det kan också förekomma lokala skurar under helgen, säger Sandra Fyrstedt.

”Normalare” sommarväder väntas

Den som hoppas på högsommarvärme under nästa vecka riskerar dock att bli besviken. Som det ser ut nu har det varmaste vädret dragit förbi.

– Det är mer ostadigt väder nästa vecka. Det kan vara dagar som är varmare, men mer normalt svenskt väder. Vissa dagar kommer det vara mer regn och vissa dagar mer sol, säger Sandra Fyrstedt, och fortsätter:

– Vi ser tio dagar framåt och vi vet inte vad som händer därefter, om det återigen kan bli så varmt som det varit tidigare i veckan.

Följ ämnen i artikeln