Spanjorernas oro för hettan och bränderna: ”En extrem situation”

Publicerad 2022-07-20

Den värsta sommaren på 15 år.

Så beskrivs läget i Spanien till följd av extremhettan och de omfattande bränder som följt den.

Bara i Castilla Y León har 6 000 människor evakuerats och två omkommit de senaste dagarna.

– Det är en extrem situation. Vi kan inte kontrollera vad som händer, säger Bruno Rossi, boende i Tarifa.

I måndags meddelade Aemet, Spaniens statliga meterologiska institut, att den senaste värmeböljan – den andra på kort tid – var över.

Temperaturer som förra veckan nådde en bra bit över 40-sträcket har nu sjunkit till omkring 30 runtom i landet. Även antalet bränder har minskat drastiskt de senaste dagarna.

Men läget är fortfarande allvarligt. Under onsdagen kämpade brandkåren, som får stöd av militären, mot 16 bränder. Nio av dem är så kallade ”klass 2”-bränder, vilket är den näst högsta på skalan.

70 000 hektar har brunnit

Allra värst är det i den Galicien (nordvästra Spanien), Extremadura väst om Madrid samt norr om huvudstaden, i Castilla Y León.

Bara i den sistnämnda regionen har två personer – en brandman och en lantbrukare – dött till följd av bränderna de senaste dagarna och över 6 000 människor har evakuerats.

I Extremadura misstänker de lokala myndigheterna att åtminstone två bränder har anlagts den gångna helgen. De har nu gått ut med en upplysning till allmänheten om att rapportera om de har sett någon suspekt aktivitet.

Sommaren i sin helhet beskrivs som den värsta i Spanien på 15 år. Omkring 70 000 hektar har brunnit upp, enligt spanska medier. Det är mer än dubbelt så mycket som genomsnittet de senaste tio åren.

”En extrem situation”

En bit söderut från var de värsta bränderna härjar, i kitesurfparadiset Tarifa, syns inga rökmoln på himlen. De närmsta har den senaste tiden skådats några timmars bilresa österut, kring den populära semesterorten Malaga.

Men de kraftiga vindarna och torkan som råder här är en påminnelse om det svåra läget. Även om extremhettan tillfälligt har lagt sig är förutsättningen för vidare svåra bränder intakt.

– Alla fält är helt torra av hettan och det räcker med att någon kastar en cigarettfimp någonstans för att det ska starta en stor brand. Det är en extrem situation, säger Bruno Rossi, 36, som bor i Tarifa.

För honom råder det ingen tvekan om att extremtemperaturerna, och bränderna som följer dem, har en direkt koppling till den globala uppvärmningen.

– Det är för höga temperaturer och vi kan inte kontrollera vad som händer. Det är vad som leder till de här bränderna, säger han.

Premiärministerns ord

Det råder ett eldningsförbud landsbygdsområden runtom i landet. På vissa håll, i exempelvis La Rioja, söder om Bilbao, meddelade de lokala myndigheterna under onsdagen att deras eldningsförbud ska sträcka sig till den 15 oktober.

Många spanjorer som Aftonbladet har pratat med är också oroliga för framtiden. Inte bara vad som kan hända de närmsta månaderna, utan kommande år.

Det uttrycks en rädsla för denna typ av extremhettor och bränder är ”en del av det nya normala”.

– Det finns de som fortsätter att förneka nödsituationen för vårt klimat, som tror att detta är ett problem för framtiden när det sker just nu. Klimatförändringen dödar, sa Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, 50, under onsdagen, enligt dagstidningen Lavanguardia.

Följ ämnen i artikeln