Ukrainska ministrarna träffade Joe Biden

Uppdaterad 2022-03-27 | Publicerad 2022-03-26

Ett toppmöte har i dag hållits i Polen mellan USA och Ukraina.

Efter mötet med Joe Biden säger den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba att ytterligare löften har getts – för utveckla försvarssamarbetet länderna emellan.

Följ ämnen
Nato

Den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba och försvarsministern Oleksii Reznikov träffade i dag sina amerikanska motsvarigheter, samt USA:s president Joe Biden i Polens huvudstad Warszawa.

De ska bland annat ha diskuterat fortsatta ansträngningar för att hjälpa Ukraina att försvara sitt land.

– Vi har fått ytterligare löften från USA om hur vårt försvarssamarbete ska utvecklas, sa Dmytro Kuleba till reportrar efter mötet I Warzawa, enligt Reuters.

Vad löftena konkret innebär framgår däremot inte.

Oro för stridsflyg till Ukraina

De senaste tre dagarna har den amerikanska presidenten träffat ledarna i G7, i EU och i Nato.

Vita Huset uppger i ett pressmeddelande att amerikanska representanterna under dagens möte berättat om västvärldens ansträngningar och stöd för Ukraina.

Amerikanske presidenten Joe Biden och Polens president Andrzej Duda under en välkomstceremoni i Warszawa.

Det har länge pågått samtal mellan USA och Polen om hur man skulle kunna skänka äldre stridsflyg till det ukrainska försvaret.

Men det är någonting som flera Nato-länder uttryckt oro inför då det anses som riskabelt och skulle kunna eskalera konflikten mellan Nato och Ryssland. USA ska tidigare ha avvisat ett sådant förslag från Polen.

Under gårdagen träffade Biden Polens president Andrzej Duda där de ska ha diskuterat frågan. Huruvida leveranser av stridsflyg diskuterats i dag mellan Ukraina och USA är däremot okänt.

”Kommer förändra historien”

Biden ska ha sagt till de ukrainska ministrarna att USA har ett fortsatt ”orubbat engagemang för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet”, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

– President Biden sa att det som händer i Ukraina kommer förändra historien under 2000-talet, och att vi ska arbeta tillsammans för att säkerställa att denna förändring är i vårt intresse, i Ukrainas intresse och i den fria världens intresse, sa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efter mötet.

Parterna ska enligt USA ha diskuterat fortsatta åtgärder för att ”hålla Putin ansvarig för det brutala kriget”, bland annat genom nya sanktioner. Dmytro Kuleba sa efter mötet att han tror att USA vill införa nya sanktioner.

Enligt källor till CNN överväger USA att införa sanktioner mot företag som producerar saker åt den ryska militären.

Senare under lördagen kommer Joe Biden hålla ett tal från Polen. Det uppges att det kommer handla om ”den fria världens enade ansträngningar för att stödja det ukrainska folket”.