Sista oberoende ryska tidningen släcker ljuset

Publicerad 2022-03-29

Nu finns bara statspropagandan kvar.

Rysslands sista självständiga tidning släckte ljuset i går.

Novaja Gazetas chefredaktör fick Nobels fredspris förra året. Det räckte inte som skydd.

Sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari har över 30 oberoende medier stängts ner eller blockerats i Ryssland.

Krigscensur infördes de facto den 4 mars. Då blev det förbjudet att kalla kriget i Ukraina ett krig. Upp till 15 års fängelse infördes för den som publicerade ”fejknyheter” om ryska arméns agerande.

Novaja Gazeta överlevde som enda kvarvarande oberoende tidning, men i en stympad version. När andra medier vägrade sluta rapportera om kriget och eliminerades från det ryska nätet, valde tidningen att radera all nyhetsrapportering om invasionen.

Redaktionschefen Nikita Kondratjev förklarade Novaja Gazetas agerande så här den 4 mars:

– Vi skäms över att ta detta steg, medan våra vänner, bekanta och släktingar genomlider helvetet i Ukraina. På båda sidor. Men det skulle vara ännu skamligare att helt och hållet sluta sprida information om vad som händer. Krigscensuren omfattar inte det faktum att det pågår ett krig inuti oss. Hur påverkar de pågående händelserna ryssarnas och ukrainarnas psykiska mående? Hur ser framtiden ut för vår ekonomi och våra personliga tillgångar? Kommer Ryssland att protestera mot det som sker? Vad händer med tillgången till mediciner? Har tortyren i fängelsesystemet upphört? Vi stannar kvar, för att sprida ljus över dessa teman.

Chefredaktören Dmitrij Muratov fick Nobels fredspris förra året.

Drog censuren vid näsan – i 24 dagar

Tidningen fortsatte att producera relevant journalistik i 24 dagar. Ett kort ögonblick verkade det som att Novaja Gazeta drog censuren vid näsan, när man inte längre skrev ”kriget” utan i stället ”specialoperationen” med citattecken, och läsarna förstod precis vad som menades.

Men i går måndag kom dödsstöten från den ryska övervakningsmyndigheten Roskomnadzor, när Novaja Gazeta för andra gången fick en varning för att redaktionen inte hade markerat en organisation som ”utländsk agent”. I en nyhetsartikel på måndagseftermiddagen konstaterade Novaja Gazeta att två varningar på ett år från Roskomnadzor kan leda till att en nyhetsförmedlares licens dras in.

Fem minuter senare skickade tidningen ut ett kort meddelande:

– Vi stoppar utgivningen av tidningen på sajten, i sociala medier och i pappersform tills ”den militära specialoperationen på Ukrainas territorium” har avslutats.

Redaktionschefens förklaring till att nyhetsrapporteringen ställdes in den 4 mars var mer omfattande och avslutades så här:

– Vi ska fundera på hur vi ska överleva utan att skickas till lägren, och återkommer då till er med något slags goda nyheter.

Det är oklart när oberoende medier kan komma ut i Ryssland igen. Tills vidare kan de som fortfarande produceras, bland annat tidningen Meduza som ges ut i Lettland, bara läsas via VPN i Ryssland. För VPN-användare ser det ut som att datorn inte befinner sig i Ryssland, och gå går det att komma in på blockerade sajter.

Några hundra tusen ryssar använder VPN, i en befolkning på totalt 144 miljoner, har den grävande ryske journalisten Roman Anin tidigare sagt till Aftonbladet.

Novaja Gazeta var den mest välkända oberoende tidningen i Ryssland. Chefredaktören Dmitrij Muratov fick Nobels fredspris förra året. Tidningen började komma ut 1993.