Tvåbarnsmamman Nancy hittades död i Falköping: ”Hon var den snällaste själen”

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-11-10

Nancy Fayad var en 38-årig tvåbarnsmamma som jobbade inom psykiatrin.

I fredags misstänks hon ha mördats av en man som hon vårdade.

– Hon var den snällaste själen. Hon förtjänade inte det här, inte alls, säger hennes syster Rita Fayad.

Nancy Fayad blev 38 år.

Nancy Fayad från Floby i Västra Götaland skulle till sitt jobb inom psykiatrin den 5 november.

Men hon dök aldrig upp. Och när hon aldrig kom hem igen, eller svarade när hennes anhöriga försökte nå henne, anmäldes hon försvunnen.

– Vi ringde och ringde men hon svarade aldrig. Vi blev oroliga, säger hennes syster Rita.

På måndagen fann polisen Nancy död, misstänkt mördad, i en lägenhet i Falköping.

– Hon var enormt driftig, min syster. Hon jobbade inom psykiatrin och läste samtidigt till en chefsutbildning. Dessutom var hon mamma till två pojkar, 14 och 17 år, och volontärarbetade inom kyrkan, säger Rita Fayad.

”Sa att hon var rädd”

Mycket är fortfarande okänt om vad som hände Nancy. Både hur hon dog och varför.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det genom hennes yrkesutövning som hon och den nu misstänkte mannen var bekanta med varandra.

Mannen som nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet har väldokumenterade psykiska problem. I ett beslut varnar en läkare att det kan bli farligt om vården av honom upphör.

Nyligen beslutades det att mannen skulle få en så kallad satellitlägenhet i Falköping men att den rättspsykiatriska vården av honom skulle fortsätta där, bland annat genom besök från boendets personal.

– Nancy ringde mig en gång och sa att hon var rädd för just den här mannen, men hon sa samtidigt att hon inte trodde att han skulle skada henne. Och jag tog det själv inte heller på allvar. För någon med kunskap hade ju beslutat att han var kapabel att bo i en lägenhet, säger Rita.

Vid församlingshemmet i Floby vajade flaggan på halv stång.

Mannen dömdes 2016 för en mordbrand där påföljden blev sluten rättspsykiatrisk vård, en vård som pågått sedan dess. Han har själv överklagat vården vid ett flertal tillfällen då han anser sig frisk.

Bedömts ha haft risk för återfall

Mannens exhustru har tidigare beskrivit hur han hotat henne. Hon har i perioder haft kontaktförbud mot honom och har ensam vårdnad om barnen.

Rita Fayad känner en stor ilska över att detta kunnat hända. Att en man som flera gånger bedömts av läkare som att ha en hög risk för återfall i allvarlig brottslighet nu misstänks ha dödat hennes syster när hon vad det verkar bara försökte utföra sitt jobb.

– Om Nancy hade dött en naturlig död, det hade varit en sak. Hemskt och fruktansvärt men sådant som tyvärr händer. Men att hon har dödats till synes kallblodigt, det kan jag inte förlika mig med.

Rita beskriver sin syster som en genomsnäll människa. Driftig, duktig och alltid med ett leende på läpparna.

– Hon var alltid snäll och öppen och social. Hon såg bara gott i folk.

Planerar minnesstund

Den häktade mannen medger att det varit tumult mellan honom och Nancy den 5 november men han förnekar mord. Han berättade i rätten att han inte minns hur hon avlidit.

Blommor och ljus till minne av mördade Nancy Fayad, 38.

I Floby sörjer många nu Nancy som var en omtyckt person. Under veckan har ljus tänts för henne, bland annat utanför hennes makes restaurang, och en minnesstund för henne planeras.

– Det är helt ofattbart att det här har hänt. Vi vill att alla ska veta vem Nancy var, att hon var älskad. Och att alla öppnar ögonen för de samhällsproblem som finns för detta borde inte behöva hända överhuvudtaget, säger Rita Fayad.

Åtal ska vara väckt den 24 november. Mannen ska även genomgå en paragraf 7-utredning, en så kallad liten sinnesundersökning.

Bild från bostaden som den nu mordmisstänkte mannen tände eld på 2016 – ett brott han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för.