Regionen ger 100 miljoner till barnmorskorna

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-08

Förlossningskrisen har gjort att barnmorskor flyr sina yrken om de inte får igenom krav om bland annat en födande per barnmorska.

Nu meddelar Moderaterna att förlossningsvården ska få ett tillskott på 100 miljoner kronor för att kravet ska kunna uppfyllas, skriver DN.

– Jag hoppas att barnmorskorna fortsätter att kräva mer, säger Aida Hadzialic, Oppositionsregionrådet (S).

Efter barnmorskornas krav la Region Stockholm fram en rad åtgärder för att lösa förlossningskrisen.

Ett mål är att ha en barnmorska per födande kvinna. Nu berättar finansregionrådet Irene Svenonius (M), för DN, att de kommer att skjuta till 100 miljoner kronor på årsbasis.

Tillskottet ska tas ur regionens centrala medelsreserv som en utökning av budgeten till förlossningsvården med samma summa även 2023 och 2024. Men det ska inte användas till lönehöjningar utan som ett annat krav under den pågåendekrisen.

– Det här är inte ett tomtebloss. Vi ska ha en barnmorska per födande som en ny norm, säger hon till tidningen.

Fnansregionrådet Irene Svenonius (M).

Tillskottet görs genom ett tillägg till det budgetförslag som redan ligger. Men enligt Irene Svenonius är det inga tillfälliga pengar utan en utökning av budgetramen med 100 miljoner kronor på årsbasis.

– Min reflektion är att det låter lite för att kunna införa det brett på alla kliniker. Dessutom saknas fortfarande åtgärder för här och nu, säger Emma Jonsson, barnmorska och ordförande för Vårdförbundet avdelning Stockholm, till Aftonbladet.

Aida Hadzialic: Beskedet är ett tomtebloss

Aida Hadzialic Regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen tycker att Irene Svenonius besked är just ett tomtebloss.

– Jag tycker att det är ett slag i luften. Det saknas ordentlig satsning som motsvarar det som behövs för att patientsäkerheten ska kunna garanteras, säger hon till Aftonbladet.

Hon tror och hoppas att barnmorskorna förstår att 100 miljoner är inte är tillräckligt.

– Jag hoppas att de fortsätter att kräva mer. De har en ohållbar arbetsmiljö där de inte kan trygga patientsäkerheten nu.

”Vill sträcka ut en hand till Svenonius”

Enligt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, inför budget 2022,  skulle kostnaderna på ett år bli 210 miljoner kronor för att kunna införa en garanti om en närvarande barnmorska per förlossning med nuvarande vårdform.

– Jag vill att de avsätter 210 miljoner för att kunna garantera en barnmorska per födande. Jag vill därför sträcka ut en hand till Svenonius: mitt parti står till förfogande för att vi ska kunna nå en lösning på detta akuta problemet. Vi behöver komma samman ock skjuta till nödvändiga resurser.