Svenska experten om ryska hotet: Propaganda rakt av

Uppdaterad 2022-01-17 | Publicerad 2022-01-16

Ökade krav på svenskt Nato-medlemskap möts nu av ryska hot.
– Går Sverige och Finland med i Nato riktar vi in våra raketer mot deras strategiska anläggningar. Bara rykande spillror kommer att återstå av dem i ett skarpt läge, lyder varningen från den pensionerade översten Viktor Baranets.
– Det här är verkligen den ryska propagandasångboken rakt av, säger Rysslandsexperten Johan Norberg.

Följ ämnen
Nato

Rysslands president Vladimir Putin kräver att Nato inte får utvidgas, samtidigt som allt fler svenska röster höjs för ett medlemskap i den nordatlantiska försvarsorganisationen.

I den ryska debatten beskrivs situationen helt annorlunda än i Sverige. På andra sidan Östersjön liknas Nato vid en banditorganisation som tvingar Sverige och Finland att ansluta sig, det är inte tal om någon frivillighet.

Militär närvaro på Gotland under fredagen 14 januari.

Den pensionerade översten Viktor Baranets, militär kommentator i den regimtrogna tidningen Komsomolskaja Pravda och medlem i det ryska försvarsministeriets allmänna råd, intervjuades i onsdags av sajten PolitRossija.

Han hävdar att varken Sverige eller Finland längre har någon fri vilja i frågan, utan i princip nu tvingas av USA att gå med i Nato. Viktor Baranets liknar de båda nordiska länderna vid knähundar.

– De är redan kopplade, har fått på sig munkorg och dras in i alliansen, säger Baranets.

Pensionerade översten Viktor Baranets är militär kommentator i den regimtrogna tidningen Komsomolskaja Pravda och medlem i det ryska försvarsministeriets allmänna råd.

”Nato är ett gäng halvbanditer”

Enligt Baranets skulle Nato-medlemskap för Sverige och Finland kraftigt försämra det militära, diplomatiska och kulturella förhållandet till Ryssland.

– Då blir vi tvungna att demonstrera vår kyla gentemot dessa länder som uttalar fredsälskande teser, samtidigt som de ansluter sig till ett gäng halvbanditer vars huvudmål är att sätta tryck på Ryssland, säger Baranets och fortsätter:

– Naturligtvis kommer vi i så fall att förstärka Östersjöflottan. Självklart skulle vi då forsla dit raketer och rikta in dem mot de båda ländernas viktigaste strategiska mål. Bara rykande spillror kommer att återstå av dem i ett skarpt läge. Ingen behöver tvivla på det.

Viktor Baranets anser att det han beskriver som Natos tryck på Sverige och Finland inte är oväntat:

– För Nato är det strategiskt viktigt att samla så många länder som möjligt i sin ”kolchos” och därmed visa att ”se här, hela världen är emot Ryssland”.

I torsdags följde Viktor Baranets upp kritiken mot Nato och USA med en kolumn i tidningen Komsomolskaja Pravda. Där hävdade han att det är ”en orättvisa” att USA via Nato-styrkorna i Europa står vid Rysslands tröskel, samtidigt som de ryska trupperna befinner sig tusentals kilometer från USA.

Enligt Baranets pågår därför redan hemliga förhandlingar om omfattande flytt av ryska militärer och vapen till Kuba, Nicaragua och Venezuela.

– Tiden har kommit för att inte bara svara på deras hot med ord, utan med reella militära medel. Vi är tvingade till det, skriver Baranets.

Johan Norberg, Rysslandsexpert och forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

”Typiskt att hota med missiler direkt”

Johan Norberg, Rysslandsexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kommenterar Baranets utläggningar:

– Det här är verkligen den ryska propagandasångboken rakt av. Ryggmärgsreaktionen är inte att fråga sig vad Sverige och Finland är oroliga för, utan man hotar direkt med missiler.

– Påståendet att länderna inte längre har någon fri vilja visar att man inte kan förstå att länder faktiskt ogillar vad Ryssland gör. Det är ett väldigt arrogant perspektiv. Det slängiga, raljanta språket om ”munkorg” och ”de dras in i alliansen” speglar en rysk syn på mindre länder.

– Slutklämmen är också intressant, att ryssarna ”är tvingade att ta till militära medel”. Som om en militär stormakt med kärnvapen inte skulle ha en egen vilja? I sin propaganda har Ryssland inte något problem att spela två roller samtidigt, man kan vara både offer och förövare på en gång.

Hur mycket handlar retoriken om att regimen vill få folk att sluta tänka på sin egen tuffa privatekonomiska situation?

– Det kan finnas en sådan aspekt. Efter den illegalla annekteringen av Krim-halvön var Putins popularitetssiffror jättehöga. Många ryssar tycker det är självklart att även om de inte gillar Putin så är Ryssland en stormakt, säger Norberg.

ANNONS