Maoriskt parti vill byta namn på Nya Zeeland

Publicerad 2021-09-15

Nya Zeeland kan snart vara ett minne blott.

Maoripartiet vill byta landets namn – till Aotearoa.

”Det är 2000-talet nu och det måste bli ändring”, skriver partiets företrädare i en namninsamling.

Namninsamling för att byta namn på landet har snabbt fått uppmärksamhet och de första två och en halv timmarna som insamlingen låg ute samlade den ihop över 2 500 underskrifter, enligt brittiska tidningen The Guardian.

”Det är hög tid att maori återigen får ta plats som det officiella språket i det här landet”, skriver ledarna för Maoripartiet, Rawiri Waititi och Debbie Ngarewa-Packer, i ett uttalande i samband att de lade ut namninsamlingen.

Stött på motstånd

Utöver att byta namn på hela landet vill partiet också att alla städer och regioner officiellt ska kallas för sitt maoriska namn. Förhoppningen är att bytet ska vara klart till 2026.

Nya Zeeland är ett nederländskt namn och till och med de har bytt från Holland till Nederländerna, för guds skull, säger Rawiri Waititi till The Guardian.

Men förslaget har stött på motstånd. Ledaren för det libertarianska partiet ACT, skriver på Twitter att människor redan är fria att använda de maoriska namnen på platser och att det som Maoripartiet egentligen vill är att förbjuda människor från att kalla landet för Nya Zeeland. Parlamentsledamoten Stuart Smith har tidigare gått ännu längre då han i en intervju med den nya zeeländska sajten Newsroom lyft förslaget att helt förbjuda offentligt anställda från att kalla landet Aotearoa.

”Våra förfäders namn manglas”

Premiärministern Jacinda Ardern sa förra året att man inte hade utforskat ett namnbyte, men att hon uppmuntrar att flera använder det maoriska namnet på landet, enligt The Guardian.

Insamlingen har startats på dagen 49 år efter att förslaget som ledde till att maori blev officiellt språk på Nya Zeeland.

”Vi är trötta på att våra förfäders namn manglas och ignoreras. Det är 2000-talet nu och det måste bli ändring”, skriver Maoripartiets Rawiri Waititi och Debbie Ngarewa-Packer i namninsamlingen.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Följ ämnen i artikeln