Rysslands kravlista – det krävs för att avsluta invasionen

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-07

Ryssland säger att de är beredda att "på ett ögonblick" avsluta kriget.

Men då måste Ukraina gå med på deras krav.

I en intervju med Reuters berättar Kremls talesperson Dmitry Peskov exakt vad kraven är.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har i dag berättat exakt vad de menar behöver uppfyllas från Ukraina för att de ska avsluta invasionen. De säger att de omedelbart kan avsluta kriget om Ukraina går med på dessa punkter:

  • Ukraina måste erkänna Krimhalvön som ryskt territorium.
  • Regionerna Donetsk och Luhansk måste erkännas som självständiga stater.
  • Ukraina måste sluta strida.
  • Ukraina måste skriva i sin grundlag att landet ska vara neutralt och att inte får gå med i några allianser.

– Det är allt. Då kommer det här ta slut, säger Peskov.

Detta är hittills det mest precisa uttalandet från Ryssland om vad de kräver för att stoppa den så kallade "speciella militära operationen".

Kremls talesperson Dmitry Peskov säger till Reuters att Ryssland inte är intresserade av några andra områden än de som nämnts, och att det ”inte stämmer” att Ryssland vill kontrollera Kiev eller hela Ukraina.

Peskov säger i intervjun att Ukraina känner till dessa krav.

– Och vi har sagt till dem att allt det här kan ta slut på ett ögonblick, säger Peskov.

I nuläget har Ukraina inte direkt kommenterat den ryska kravlistan, men i ett inlägg på Twitter säger Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podoliyak:

”Om några minuter ska vi inleda samtal med representanter för ett land som på allvar tror på storskaligt våld mot civila som ett argument”.

Nya förhandlingar

Uttalandet kommer samtidigt som parterna förbereder sig för nya förhandlingar. Under tisdagen ska representanter för Ryssland och Ukraina träffas för en tredje runda av samtal.

Enligt Peskov ska dessa krav ha lämnats över till den ukrainska sidan under de två tidigare förhandlingsrundorna förra veckan. Om så är fallet är förslagen ingenting som Ukraina tidigare visat något intresse över att gå med på eftersom kraven innebär att de tvingas kapitulera och ge upp kriget.

Senare i veckan, på torsdag, ska Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmitro Kuleba mötas i Turkiet.