Hängdes ut som pedofil – Lindas sambo tog sitt liv

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-06

Linda uppger att sambon gjorde flera ansträngningar för att få hjälp med sitt psykiska mående.

43-åriga Lindas sambo hängdes ut som pedofil på sajten Dumpen. En månad senare tog han sitt liv.

Linda kommer aldrig att glömma sambons blick efter ett telefonsamtal med sajtens ansvarige utgivare.

– Det var dödsstöten. Han var alldeles tom i blicken, säger hon.

I en småstad i södra Sverige lever 43-åriga Linda med sin hund. För en vecka sedan fick hon ett besked som raserade hennes värld. Mannen hon varit sambo med i nio år hade tagit sitt liv. Han hade hittats av ambulanspersonal sedan hon larmat 112. Då befann sig mannen på ett tillfälligt skyddat boende.

En månad tidigare hade sambon hängts ut som pedofil på nätet av sajten dumpen. Sajten drivs av en kvinna vid namn Sara Nilsson i samarbete med den före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg. Deras mål är att avslöja pedofiler.

– De gör så fel. Detta är inte rätt sätt. Det är farligt, säger Linda på telefon på Aftonbladet.

Eskalerande drogproblem

Enligt Linda hade sambon mått dåligt en tid och hade drogproblematik. Han hade nyligen förlorat ett arbete som han tyckte mycket om. Efter det eskalerade drogproblemen. Enligt Linda satt han mycket framför datorn och då kom han i kontakt med en person som sa sig vara en 13-årig flicka som ville bli av med oskulden. Men bakom detta satt egentligen en av Dumpens medarbetare. Chattandet slutade i att han bestämde träff med flickan. Men istället för en 13-åring dök dumpens ansvarige utgivare Sara Nilsson upp och filmade mötet.

Sedan dröjde det inte länge förrän sambon var uthängd på nätet.

Bara några timmar efter uthängningen hade någon skrivit ”pedofil” med stora bokstäver på familjens garageport. Efter det skrevs det mängder hatfulla inlägg mot sambon. Sedan började det även ringa i Lindas telefon.

”Får vara ett rättsamhälle”

– Det var män som ringde till mig och sa ”Har du kollat på Dumpen? Vet du vad din sambo har gjort”. Det kändes otryggt.

Linda är noga med att påpeka att hon känner med alla barn och unga som utsetts för övergrepp. Och att hon verkligen inte står bakom att sambon chattade sexuellt med, vad han trodde, var en 13-årig flicka.

Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson och Patrik Sjöberg.

Men hon värjer sig kraftigt mot att privatpersoner tar lagen i egna händer och pekar ut påstådda pedofiler.

– Det får vara ett rättssamhälle, säger hon och fortsätter:

– Tänk om han hade haft barn i skolåldern. De kunde ha blivit så mobbade att de också velat ta sitt liv, säger Linda.

En kväll ringde sambon upp Sara Nilsson på Dumpen för att diskutera uthängningen. Efter samtalet märkte Linda att något hade hänt.

Kördes till psykakuten

När sambon kom ned från övervåningen ska han ha varit alldeles tom i blicken. Linda frågade honom vart han skulle. Han svarade kort att han skulle ut.

– Jag blev orolig och frågade: ”Du gör väl inget dumt?”. Han svarade att det skulle han inte.

I efterhand har Linda förstått att sambon hade tänkt ta sitt liv ute i skogen redan den dagen. Men han räddades av en vän som körde honom till psykakuten.

Enligt Linda blev hennes sambo sedan översköljd av ett extremt hat på sociala medier. Läget blev så hotfullt att socialtjänsten beslutade att mannen skulle flyttas till ett tillfälligt skyddat boende.

Dog på boendet

Men livet blev ändå mycket svårt. Enligt Linda vågade han knappt gå ut.

– Detta med Dumpen jagade honom. Han var så rädd att träffa någon som skulle känna igen honom.

Linda uppger att sambon gjorde flera ansträngningar för att få hjälp med sitt psykiska mående. Men hjälpen dröjde.

– När han sökte hjälp på en vårdcentral så bad de att han skulle ordna en remiss själv från psykiatrin. Jag upplevde det som att han bollades mellan olika vårdinrättningar. Man kan inte lägga sådant på någon som är självmordsbenägen.

Den 16 februari hittades mannen död på det skyddade boendet. Han hade tagit sitt liv.

Överlämnat till JK

Linda och hennes sambo har anmält uthängningen till polisen och ärendet är överlämnat till Justitiekanslern. Hon är både ledsen och arg över hur personerna bakom sajten agerar.

– De provocerar fram ett brott. Vilket gör att polisen inte kan lagföra någon för det eftersom det inte håller i rätten. Så de ställer bara till det, säger Linda och fortsätter:

– Det är också farligt det de gör. De tar inte bort hatfulla kommentarer som exempelvis antyder att det är bra om pedofiler dör.

Läs intervjun med Patrik Sjöberg här.

Intervjupersonens namn är fingerat för att skydda henne och andra anhöriga.