Torkan kan stoppa viktiga flodtransporterna

Publicerad 2022-08-13

Fartyg med containrar passerar dagligen i Rhenfloden.

Tyska Rhenfloden är en av Europas viktigaste transportvägar.

Nu kan fartygen stoppas – av torkan.

Den ståtliga floden är ett minne blott efter den stekheta och torra sommaren. På vissa sträckor av floden har vattendjupet sjunkit dramatiskt.

Staden Kaub är knutpunkt för den omfattande godstrafiken och spelar stor roll framför allt för Ruhrområdet.

I fredags hade vattendjupet minskat till bara 40 centimeter, en minskning till en fjärdedel av det normala vattenståndet. Nu har fraktfartygen tvingats halvera vikten på godset för att inte gå på grund, rapporterar danska TV2.

Sjunker vattenståndet i floden blir det svåra konsekvenser för både tysk och dansk ekonomi – liksom för ekosystem och vattenlevande djur.

Förutom att torkan drabbat Rhen har flera dammar torkat ut.

Flaggar för flera åtgärder

För tyskarna kan en riktig kalldusch vänta framöver. Tyska myndigheter flaggar för flera åtgärder för att spara på vatten. Energiminister Robert Habeck (De gröna) säger att han själv snålar med både minuter och värme i morgonduschen, men tillägger i en intervju med Süddeutsche zeitung:

– Mer energisparande behövs även i arbetslivet.

Fler länder i Europa har drabbats av den svåra torkan, bland annat Italien. Landet har bara fått regn sporadiskt och i vintras föll bara 30 procent av de normala snömängderna. Det har bland annat drabbat floden Po, en viktig vattenkälla för jordbruket i landet.