Läkarförbundet oroliga för sommaren - vill se en kriskommission

”Behöver gå från ord till handling”

Publicerad 2022-06-19

Läkarförbundet vill se en kriskommission för arbetsmiljön inom hälso- och sjukvården.

Förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale säger att regeringen måste gå från ord till handling om situationen ska förbättras.

– Pandemin var droppen som fick bägaren att rinna över, säger hon.

Redan i vintras skrev Läkarförbundet och Vårdförbundet i DN Debatt att de krävde att regeringen tillsatte en kriskommission för arbetsmiljön inom hälso- och sjukvården.

När pandemin nu har lättat och sommaren dragit igång så står Sofia Rydgren Stale kvar vid kravet och menar att situationen inom vården är väldigt ansträngd.

– Man behöver se till att det blir en bra arbetsmiljö under sommarmånaderna i hälso- och sjukvården, så man kan behålla och rekrytera personal även i framtiden.

Tar lång tid att bli läkare

Sofia Rydgren Stale säger att situationen gör att det kommer vara svårt att hålla vårdplatser öppna över hela landet.

– Vi vet att vårdcentraler stänger i större omfattning än vad de gjorde tidigare, liksom akutmottagningar, säger hon.

Sofia Rydgren Stale.

Sofia Rydgren Stale säger att en kriskommission förhoppningsvis skulle göra att man kom till rätta med arbetsmiljön inom vården.

– Man behöver kraftsamla på både nationell och regional nivå. Se till så att man få en rimlig arbetsmiljö där man får den vila och återhämtning man behöver, men också säkerställa att kompetensförsörjningen fungerar som den ska. Idag vet vi om att det tar allt längre tid att bli legitimerad läkare, säger hon.

Hallengren: ”Inte aktuellt med kriskommission”

Socialminister Lena Hallengren (S) håller med om att arbetsvillkoren måste bättras för vårdpersonalen och menar att det är helt avgörande att regionerna tar sitt ansvar, så att fler inom vården orkar jobba kvar.

En kriskommission menar hon däremot inte är nödvändig.

– Det är inte aktuellt med någon nationell kriskommission men frågan kan givetvis lyftas mot respektive huvudman, skriver socialministern i ett mail.

Hela svaret kan du se nedan.

Lena Hallengren.