Vårdpersonalens frustration: Ovaccinerade dominerar på iva

Uppdaterad 2021-09-01 | Publicerad 2021-08-30

Antalet personer med covid-19 som blir så sjuka att de behöver intensivvård ökar igen.

Den gemensamma nämnaren bland den nya vågen iva-patienter är att de är ovaccinerade.

– Man blir olycklig och frustrerad. De hade inte behövt ligga här om de vaccinerat sig, säger överläkaren Karin Frisell.

Efter en lugnare sommar ökar antalet covidpatienter på intensivvårdsavdelningar igen.

När smittspridningen ökar avspeglas det i intensivvården. Det såg man under första, andra, tredje vågen.

– Nu skulle jag inte säga att vi har en våg. Men när covid sprids ser vi att en liten andel blir så pass sjuka att de behöver ligga i respirator. Det vi ser på iva är toppen av isberget, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på intensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Den gemensamma nämnaren bland intensivvårdspatienterna är att de är ovaccinerade.

Iva belastas främst av ovaccinerade.

82 procent ovaccinerade

Åtminstone 82 procent av de som vårdades med covid-19 på iva-avdelningar i Sverige under augusti var ovaccinerade, enligt Svenska intensivvårdsregistrets statistik. Andelen kan vara ännu högre eftersom det finns en andel som klassas som ”osäkra” i statistiken*.

– Troligen är det så att merparten av de osäkra är ovaccinerade, säger Johnny Hillgren på Svenska intensivvårdsregistret.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna har alla patienter som intensivvårdats under augusti varit helt ovaccinerade.

– Det säger att vaccinet är otroligt effektivt. Vaccinerar du dig inte riskerar du att bli väldigt svårt sjuk, säger överläkare Karin Frisell.

De flesta av patienterna är i yngre medelåldern med riskfaktorer som övervikt, diabetes och högt blodtryck. De har alla haft möjlighet att vaccinera sig, men inte gjort det.

Det gör det svårare för personalen att hålla uppe motivationen.

– Man blir olycklig och frustrerad. De hade inte behövt ligga här om de vaccinerat sig, säger Karin Frisell.

Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på intensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

”Plötsligt blir man väldigt trött”

Arbetet på intensiven är tungt och slitsamt. För att orka med måste man hitta kraft i att vårda sjuka patienter, säger Karin Frisell.

– En viktig del är att man har haft en väldig empati för patienterna. I våras tyckte man väldigt synd om dem, ”den här har inte hunnit vaccinera sig, eller den här skulle precis vaccinera sig”. Skillnaden nu är att alla har haft tid och möjlighet att få båda sina doser men valt att inte göra det.

Överläkare Karin Frisell är noga med att poängtera att alla alltid har rätt till vård.

– Alla som hamnar på iva gör det av olika beslut de fattat, eller inte fattat. Man har bestämt sig för att man vill röka eller supa eller hoppa fallskärm. Vi är bara människor. Vi skulle inte gnälla över att folk röker eller festar, det är vi vana vid. Skulle vi tänka så skulle vi inte ha några patienter.

Men att så pass många unga personer blir svårt sjuka i covid leder till en känsla av uppgivenhet, säger hon.

– Plötsligt blir man väldigt trött. Jag känner att det är ett misslyckande från samhället att vi inte lyckas nå ut till alla.

Turerna kring Astra Zenecas vaccin tros ligga bakom skepsisen blav de ovaccinerade.

Det finns patienter som av olika skäl inte kan vaccinera sig. Men den stora bulken av de ovaccinerade som hamnar på iva har valt att inte göra det, säger Karin Frisell.

Skepsis mot ”överheten”

Det kan handla om allt från rädsla för att bli sjuk av vaccinet, misstänksamhet mot vad vaccinet kan innehålla till en skepsis gentemot ”överheten”, säger Karin Frisell. Turerna kring Astra Zenecas vaccin skulle kunna ligga bakom att många vill ”vänta och se”.

I grund och botten handlar det om information.

– Jag tror att de inte haft möjlighet att ta till sig informationen om vaccinet och varför det är bra, säger Karin Frisell.

Anders Tegnell poängterar att vaccinet ger ett gott skydd mot sjukdom.

Det är få fullvaccinerade personer som intensivvårdats eller dött med covid-19, visar en Folkhälsomyndighetens analys.

Sedan årsskiftet har 21 personer som vaccinerats med två doser vårdats på iva. Medianåldern hos de patienterna var 75 år. Under samma period har 190 fullvaccinerade personer dött inom 30 dagar från att smittan konstaterades. Bland dessa var medianåldern 87 år.

– Även om vi just nu ser en ökande smittspridning så visar statistiken tydligt att vaccinet ger ett gott skydd. För att minska risken för svår sjukdom och att hälso- och sjukvården ska belastas är det centralt att fler personer väljer att vaccinera sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Dödligheten nära 20 procent”

Det är för tidigt att säga någonting om dödligheten hos de ovaccinerade som lagts in den senaste tiden. Statistiken för dödsfall med covid-19 släpar efter.

– De här patienterna kommer ju inte in och bara dör. Men dödligheten bland de som kommer in på iva är närmare 20 procent. Men de är så svårt sjuka att mellan var femte och tionde patient kommer att dö, säger Karin Frisell.

Hon vill påminna om att även om man överlever får man garanterat bestående men.

– Det är en brytpunkt. Man kommer inte ut som den personen man var tidigare. Man kan tappa hörseln eller gå med rullator fast man är 35. Överlever man tar det lång tid att komma tillbaka.

*5,1 procent av covidpatienterna på iva under augusti räknas som ”osäkra”. Osäkerheten kan bero på språkförbistringar eller att det inte framkommit.

Bara 7 av 89 covidpatienter som fått intensivvård under augusti var fullvaccinerade.

Enligt Johnny Hillgren är det förväntat att några patienter med nedsatt immunförsvar kommer behöva intensivvård trots vaccinering.

DAILY Covid i Afrika: Så drabbas befolkningen nu

Aftonbladet Daily med Görrel Espelund, journalist och före detta Afrikakorrespondent.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen