Coronaviruset

Smittspridningen spränger FHM:s prognoser

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Smittspridningen av coronaviruset är åter på rekordnivåer i Sverige.

Siffrorna ligger nu på en betydigt högre nivå än Folkhälsomyndighetens värsta framtidsprognoser – och skärpta restriktioner kan bli aktuella.

– Vi för alltid den diskussionen. Det viktigaste är trycket på vården, det har inte ökat lika snabbt och drastiskt. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Anders Tegnell till SvD.

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige, antalet nya fall är det näst högsta som någonsin uppmätts.

I statistiken som Folkhälsomyndigheten justerade i efterhand har rapporterades 10 874 nya fall den 29 december. Den 28 december var dagssiffran 9 248 fall och dagen dessförinnan 6 170 fall. Enligt forskare drivs ökning på av den nya omikronvarianten av viruset.

– Nu ser vi att det här resultatet av omikrons spridning, säger Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet till SvD.

Restriktionerna kan stramas åt ytterligare

Att siffrorna åter närmar sig rekordet från den 23 december 2020 – då 11 376 fall registrerades – har tagit FHM på sängen.

Deras prognoser för framtiden görs i tre varianter, scenario 0, 1 och 2. I prognoserna har scenario 2 högst antal smittade under kortast tid. I det värsta scenariot antas situationen vara som värst i mitten på januari, då dagssiffran spåddes ligga på 13 400 nya fall.

I verkligheten har dock smittspridning överträffat prognoserna, både i hastighet och i antal smittade. Anders Tegnell menar därför att nya restriktioner kan bli aktuella, rapporterar SvD.

– Vi för alltid den diskussionen. Det viktigaste är trycket på vården, det har inte ökat lika snabbt och drastiskt. Vi får se hur det utvecklar sig, säger han till SvD.

De nya restriktioner som finns närmast till hans är enligt Tegnell: minskat antal personer på stora sammankomster, eventuellt införa fler regler på restauranger och krav på vaccinbevis på fler platser än i dag, skriver SvD.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Anders Tegnell.
Bild från trängseln i julhandeln.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Anders Tegnell

Vaccin