Coronaupplopp och protester i Italienfängelse

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-03-09

Anhöriga till fångar protesterar utanför Rebibbiafängelset i Rom. De är upprörda över läget i fängelserna.

Protester, upplopp och rymningar drabbar fängelser över hela Italien sedan restriktioner införts om besök och korttidspermissioner ställts in.

Sex fångar dog i ett upplopp i säkerhetsfängelset i Modena i norra Italien. Tre dog i fängelset, och ytterligare tre avled under en transport till ett annat fängelse. En av dödsorsakerna sades vara överdos, då fångar tagit sig in i sjukvårdsavdelningen enligt justitiedepartementet.

Sent på måndagen var upproret under kontroll.

Två fångvaktare togs som gisslan i Pavia, också det i norra Italien. Gisslan kunde fritas i en polisräd, enligt den italienska fängelsepolisen.

Protesterna spreds över Italien. I ett fängelse i Foggia i södra delen av landet lyckades ett 50-tal fångar fly, ungefär hälften kunde gripas strax efter rymningen. Madrasser tändes på i protest, fångar tog sig upp på tak för att visa sitt missnöje i andra fängelser.

Italiens fängelser är överfyllda, omkring 61 000 fångar hålls i fängelser med plats för något över 51 000 fångar.

– Fångar är rädda för att virus ska komma in i fängelserna och spridas där, säger Andrea Oleandri från fångorganisationen Antigone.

Den kontroversielle oppositionspolitikern Matteo Salvini, från partiet Lega Nord, säger att upploppen måste kväsas "med järnnäve".

Polisfackets ledare Domenico Pianese hävdar att upploppen verkar vara planerade och varnar för att organiserad brottslighet, som maffian, "kan använda strategin för att utnyttja den svåra situation som coronavirusets spridning innebär".

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen