”Charlotte, din pappa var en hjälte”

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-07

Charlotte, din pappa var en hjälte. Så lyder rubrikerna i Australien.

I dag hölls begravningen för brandmannen och pappan Andrew O'Dwyer som dog när han bekämpade skogsbränderna i landet.

Flickan som bär pappans hjälm heter Charlotte och är ett år. Hennes pappa var frivillig brandman och en av de som dog när de var på väg mot en av alla Australiens skogsbränder. Den 19 december körde och voltade deras brandbil av vägen efter att ha blivit träffad av ett fallande träd i Buxton i sydvästra Sydney.

Kollegan Geoffrey Keaton, 32, dog också i olyckan. Båda två var pappor till 19 månader gamla döttrar, båda födda med två dagars mellanrum.

I dag hölls begravningen för Andrew O'Dwyer. Flera hundra var på plats inklusive Australiens premiärminister Scott Morrison och hans fru Jenny.

Bar den vita hjälmen under hela ceremonin

Andrews dotter Charlotte fick ta emot sin pappas tapperhetsmedalj samt en vit brandhjälm som hon bar resten av ceremonin.

– Lilla Charlotte, du ska veta att din pappa var en enastående man och att han lämnade oss enbart för att han är en hjälte, sa Shane Fitzsimmons, brandchef för RFS vid begravningen, skriver The Sydney Morning Herald.

Andrew O’Dwyers pappa Errol pratade stolt om sin son under sitt tal, skriver tidningen.

– Ord kan inte beskriva den sorg och förlust som jag känner. Jag är väldigt stolt över att vara din pappa.

Utanför kyrkan körde brandbilar, ingraverade med ”Till minne av Andrew O’Dwyer”, långsamt förbi hans uppradade sörjande kollegor. Kistan var draperad med en röd flagga från NSW Rural Fire Service och bars av hans vänner.


PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS