Tegnell: Hela områden kan sättas i karantän – men inte aktuellt nu

Publicerad 2020-03-26

Det kan fattas beslut om att sätta hela bostadsområden i karantän även om det inte är aktuellt just nu, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Eftersom man gjort det i många andra länder – bland annat i Italien – är det en sak man kan behöva titta på, säger Alexandra Nordlander vid MSB.

Under det senaste dygnet har 18 personer dött av covid-19 i Region Stockholm. Det är den högsta siffran hittills.

– Jag önskar er alla att jag kunde ge er ett tydligt besked om hur långt vi har kommit i den här stormen, men det kan jag inte. Men trenden är tydlig: Det här kommer att bli värre, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Regions Stockholm, under en presskonferens på tisdagskvällen.

“Eventuella införanden av karantänsområden”

Och myndigheterna har verktygen för att ta till ytterligare drastiska åtgärder.

– Generaldirektören vid Folkhälsomyndigheten kan formellt fatta beslut om att sätta ett givet geografiskt område i karantän, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Man skulle kunna göra det under väldigt speciella förhållanden om man ser mycket av en smittspridning av en farlig sjukdom i ett mindre område – där man har möjligheten att genomföra det på något praktiskt sätt.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, och Taha Alexandersson, Socialstyrelsen.

I en färsk lägesbild från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tas frågan upp.

“Eventuella införanden av karantänsområden kan leda till svårigheter för enskilda aktörer att ta sig fram till områden som behöver deras insatser…”, går att läsa. Det handlar bland annat om räddningstjänst och sjukvårdspersonal.

MSB: Ha det i beaktande

– Det som står är att om man skulle införa karantän för ett område så behöver man tänka på att tillgängligheten för vissa samhällsviktiga transporter – som blåljus – kan vara begränsad. Vi tycker det är viktigt att nämna det. Att man har det i beaktande, säger Alexandra Nordlander, enhetschef för operativ analys vid MSB.

– Eftersom man gjort det i många andra länder – bland annat i Italien – är det en sak man kan behöva titta på.

“Eventuellt införande av karantänsområden skulle kunna leda till svårigheter för personal att ta sig till sina ordinarie arbetsplatser, eller att nå områden där det finns behov avseende exempelvis underhåll och reparation av samhällsviktig infrastruktur eller räddningsinsatser”, går vidare att läsa i MSB:s lägesbild.

Tegnell: Lagstiftningen finns på plats

Anders Tegnell tror dock inte det är aktuellt att fatta beslut om karantänsområden.

– I det här läget med den här sjukdomen och den spridning som vi redan har i samhället, har jag väldigt svårt att se ett scenario där man skulle tycka att den här åtgärden var relevant.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell fortsätter:

– Det här förutsätter på något sätt att man har sjukdom som bara finns på ett ställe och att man då skulle kunna stänga in den för att försöka hindra den från fortsatt spridning. Men lagstiftningen finns på plats när det gäller samhällsfarliga smittor.

Karantänsområden har införts i Italien?

– Man gjorde något liknande där, framförallt för några veckor sedan. Där har man testat konceptet, men det verkar inte ha varit särskilt framgångsrikt. Sen kan man diskutera om man möjligen gjorde det lite sent.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.