Höjd beredskap hos veterinärer efter utbrott

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Utbrottet av den dödliga hundsjukdomen i Oslo oroar många svenska hundägare. Många svenska veterinärer har vidtagit åtgärder för att förbereda sig ifall något skulle hända. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Utbrottet av den dödliga hundsjukdomen i Oslo oroar många svenska hundägare. Många svenska veterinärer har vidtagit åtgärder för att förbereda sig ifall något skulle hända. Arkivbild.

NYHETER

Utbrottet av den dödliga hundsjukdomen i Oslo oroar svenska hundägare. Många svenska veterinärer har vidtagit åtgärder för att förbereda sig ifall något skulle hända.

– Vi märker en ökad vaksamhet hos hundägarna, men det finns ingen hysteri, säger Nils Oscarson, veterinär vid Djurkliniken i Malung.

Under de senaste veckorna har larmet om den dödliga hundsjukdomen i Norge skapat oro. Många är rädda för att smittan ska sprida sig över gränsen. Och flera svenska veterinärer tar det säkra före det osäkra och vidtar åtgärder för att vara beredda.

– Det kommer många norrmän till mig för alla hundar som ska till Norge måste behandlas mot dvärgbandmask. Nu försöker jag ge tabletten utanför kliniken, istället för inne. Och jag använder mer sprit än vanligt inne på kliniken för att vara säker, säger Khalil Garmiani, veterinär vid Årjängs veterinärpraktik nära den norska gränsen.

Har läst på

– Vi har pratat igenom vad vi hade kunnat förvänta oss och titta på behandlingsprotokoll. Vi vet hur de behandlat hundarna i Norge, utifall att, säger Anna Oskarsson vid Evidensia djurkliniken i Mölndal.

Och Nils Oscarson är också extra vaksam.

– Man är på alerten. Man vill inte att det ska hända något dramatiskt.

Svenska Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket har gått ut med rekommendationer och kontinuerligt uppdaterat sin information. Informationen tycks ha nått fram till de flesta. Men även om SVA rekommenderar hundägare att kontakta veterinär vid misstanke är det lugnt hos de flesta kliniker.

– Informationen från SVA och Jordbruksverket har varit väldigt bra. Vi trodde det skulle bli fler frågor. Vi har bara haft ett par samtal, säger Anna Oskarsson.

Extra vaccinationer

– Det är klart att folk är oroliga. Men de håller sig uppdaterade och följer rekommendationerna. Däremot har flera hundägare valt att vaccinerar sina hundar lite extra, säger Nils Oscarson.

Khalil Garmiani märker oron bland norrmännen på den svenska sidan gränsen.

– Det bor många norrmän här och de brukar åka över gränsen, ofta fler gånger i veckan. De är rädda att deras hundar ska bli smittade, säger han.

Han har fått in ett fall med en orolig hundägare där hunden hade blodig diarré.

– Men jag såg det som ett normalfall och behandlade hunden som vanligt. Hundägaren har inte hört av sig sedan dess.

Publicerad:

LÄS VIDARE