”Rune och Majsan” – här är sanningen om annonsen

Publicerad 2020-05-01

Insändaren om ”Rune och Majsan” som skjuter på skilsmässan på grund av corona har väckt skratt i sociala medier.

Men finns de på riktigt?

Aftonbladet har tagit reda på svaret.

”Med anledning av coronan skjuter vi tillfälligt upp skilsmässan. Rune bor kvar tills vidare men sover på en hammock i garaget. /Rune och Majsan, Backbyn, Siljansnäs”.

Så lyder en insändare som på torsdagen började spridas på Facebook efter att en användare lagt upp den i gruppen ”Lokaltidningsbesvikelser”.

Annonsen om ”Rune och Majsan”, publicerad 28 april.

En liknande annons från samma avsändare hade publicerats några veckor tidigare. Den löd:

”Alla rykten om vår skilsmässa är betydligt överdrivna. Rune får elverktygen och trädgårdsmöblerna och Majsan behåller huset. Vänliga hälsningar/ Rune och Majsan, Backbyn, Siljansnäs”.

Första annonsen om ”Rune och Majsan” från 7 april.

Finns Rune och Majsan på riktigt? Om inte, vem är lustigkurren bakom insändarna? Aftonbladet bestämde sig för att söka svaren.

Första ledtråden: Radion

Första spåret leder till P4 Dalarna som på torsdagen uppmärksammade historien. Det visar sig att blänkarna publicerats i det lokala annonsbladet Magasin Leksand. Ansvarige utgivaren Magnus Åker säger till Aftonbladet att han ser insändarna som ”en rolig grej” och att han har pratat med den som skrivit dem.

– Han bor i den här byn. Jag tror inte att någon vet vem han är. Det är en yngre kille och han heter inte Rune. Det ska vara en kul grej.

Aftonbladet jagar vidare och hittar till slut en person i Backbyn, Siljasnäs, som enligt våra uppgiftslämnare ska vara mannen bakom insändarna.

Han är först motvillig till att säga något, men efter en stunds betänktetid hör han av sig igen.

– Det är okej, avslöja mig du!

Svaret: Frilansande musiker

Sagt blir härmed skrivet: Rune och Majsan heter egentligen Lucas Stark. Han är 44 år gammal och frilansande musiker. Idén till första insändaren fick han när han ”letade efter ett par åror”.

Lucas Stark, 44, tillsammans med geten KG.

– Jag bläddrade i lokalbladet och såg att man kunde annonsera gratis under corona. Jag började knacka ner några rader på skämt.

Första annonsen, den om att Rune skulle få elverktygen, publicerades 7 april. Sedan började snacket i byn.

– Folk undrade vilka de är och om de finns. Vi har en del sommargäster och helgfirare här. Jag fick hålla masken lite.

I veckans upplaga av annonsbladet kom uppföljningen om att skilsmässan är uppskjuten.

– Jag kunde inte låta bli, det ena gav det andra. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli så här stort. I morse efterlyste de till och med Rune och Majsan i riks-tv. Jag hade ingen intention att roa hela Sverige, bara Siljansnäs.

Så går det för ”Rune och Majsan”

Historien om Rune och Majsan är alltså just en lokaltidningsbesvikelse. Men varifrån fick Lucas Stark inspirationen? Finns det något av Rune i honom?

– Jag är nyskild, så är det. Men det är norra Europas lyckligaste skilsmässa så likheterna slutar där.

Måste ändå fråga: Fick du elverktygen?

– Ja, faktiskt. Men jag slapp hammocken. Och min ex-fru visste om att det var jag som skrev om Rune och Majsan.

Hur kommer det att gå för dem?

– I mitt huvud har jag en fortsättning. Jag hade tänkt skicka in den till magasinet, men jag får se om det blir så. Men jag kan säga så mycket att de kommer att komma närmare varandra tack vare Runes ljumskbråck och att hemtjänsten inte kan komma hem till dem nu.

Följ ämnen i artikeln