Trump om Kim Jong-Un: Jag vet, relativt sett

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: 2020 Planet Labs/AP/TT
Satellitbild som uppges visa Kim Jong-Uns 250 meter långa tåg i Wonsan. Bilden är tagen förra veckan, den 23 april.

Hur mår Nordkoreas diktator Kim Jong-Un? USA:s president säger sig veta, "relativt sett".

Sydkorea tror att han kan hållas isolerad av rädsla för coronaviruset.

Efter veckor av spekulationer om Kims hälsa fick Donald Trump på sin dagliga presskonferens om coronaviruset frågan om han vet något.

– Ja, jag har en väldigt bra bild, men kan inte prata om det nu, blev svaret.

– Jag vet hur han mår, relativt sett, fortsatte Trump, som höll haussade toppmöten med Kim både 2018 och 2019.

Rykten om att Kim kan vara svårt sjuk eller till och med död började snurra när han inte visade sig på "solens dag" den 15 april, den kanske viktigaste helgdagen i Nordkorea, då landets grundare Kim Il-Sungs födelsedag firas.

Låg profil

En vecka efteråt rapporterade medier i såväl Sydkorea som USA, med hänvisning till anonyma källor, att diktatorn genomgått en operation. Anledningen skulle vara hjärtkärlproblem. Kim är bara 36 eller 37 år gammal, men rejält överviktig och känd som storrökare.

Sydkoreanska regeringstalesmän har å ena sidan avfärdat uppgifterna med att "Kim Jong-Un lever och mår bra", och att det inte märkts några uppseendeväckande förflyttningar eller händelser i grannlandet. Å andra sidan noterar Seoul-regeringen att Kim hållit en anmärkningsvärt låg profil.

– Det finns inga uppgifter om att han fattar politiska beslut som vanligt efter den 11 april. Det får oss att tro att han antingen är sjuk eller isoleras på grund av oro för coronaviruset, sade Yoon Sang-Hyun, ordförande i det sydkoreanska återföreningsutskottet, enligt nyhetsbyrån Reuters i måndags.

Återföreningsminister Kim Yeon-Chul är också inne på det spåret, och påpekar att Kim Jong-Un har haft liknande perioder – då han inte synts till på ungefär tre veckor – flera gånger tidigare i år.

– Jag tycker inte det är speciellt konstigt i den rådande situationen, säger Kim Yeon-Chul enligt medier i Seoul, syftande på viruspandemin.

Privat tåg

De senaste påstått nytagna bilderna på Kim visar honom vid ett möte med den styrande politbyrån i Pyongyang den 11 april. Sedan dess har de hårt styrda nordkoreanska medierna – som vanligt – publicerat hälsningar och citat från diktatorn, men de har varit odaterade och utan bilder eller andra tecken på att de är färska.

Om Kim är isolerad eller sjuk tros han ha dragit sig tillbaka till ett lantställe i Wonsan-området vid Nordkoreas ostkust. Analyssajten 38 North har lagt ut satellitbilder som sägs visa att ett tåg som Kim Jong-Un brukar använda under flera dygn stått parkerat på hans privata järnvägsstation vid lantstället.

Publicerad:

LÄS VIDARE