Domstol vill stoppa rätten att byta lägenhet

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2020-04-19

Till vänster Rosengård, en av stadsdelarna i Malmö där det misstänks förekomma mängder av svarthandel med hyresrätter.  Till höger domstolsbyggnaden i Malmö där bland annat Hyresrätten har lokaler. Inte ett enda fall av svarthandel med lägenheter i Malmö har gått till åtal.

Svarthandeln med hyreskontrakt fortsätter utan större avmattning i Malmö.

Det menar hälften av kommunens tolv största bostadsbolag, rapporterar Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.

Hyresnämnden i Malmö har föreslagit mycket radikala åtgärder för att få stopp.

Det är i ett remissvar till regeringen som Hyresnämnden föreslår att hyresgästers rätt att byta lägenhet stoppas. Dessutom att rätten att hyra ut sin hyresrätt i andra hand tas bort, skriver Hem & Hyra.

Svarthandel vanligt

Hyresnämnden i Malmö är en av åtta domstolar i landet som hanterar bostadstvister. Svarthandel med hyreskontrakt anas allt oftare som orsak vid problem, menar Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef vid Hyresnämnden i Malmö.

Lagen ändrades i höstas och gjorde köp av hyreskontrakt kriminellt.

Susanne Björkman Ragnarsson säger att hon är mycket tveksam till effekten.

Båda parter har ett intresse av att fortsätta. Hyresvärdar av att tjäna pengar, hyresgäster av att ha någonstans att bo. Så länge det finns för få bostäder så kommer det fortsätta, säger Susanne Björkman Ragnarsson till tidningen.

De radikala förslagen kritiseras av Hyresgästföreningen, som istället vill se ett ökat bostadsbyggande.

Hur den fortsatta svarthandeln i dagsläget ska stoppas är oklart.

Polis i Malmö har tidigare utrett ett stort antal misstänkta lägenhetsförsäljningar, bland annat på Lindängen och Rosengård. Inte ett enda fall av svarthandel - i hela Skåne - har hittills gått vidare till åtal, enligt Hem & Hyra.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, är kritisk till förslaget att stoppa rätten att byta eller hyra ut sin lägenhet.