”Vi har framfört vår syn till kinesiska företrädare”

Ann Linde om kinesisk vrede

Publicerad 2019-11-16

Tonen från Kina skärps nu efter PEN-priset till fängslade förläggaren Gui Minhai.

Men regeringen vägrar vika sig för kraven.

– Vi har framfört vår syn till kinesiska företrädare, både i Stockholm och Peking, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Kulturminister Amanda Lind delade ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai på fredagskvällen. Förläggaren sitter fängslad i Kina efter att ha gett ut regimkritisk litteratur i Hongkong.

Lind delad ut pris efter att Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou hotat med att porta henne från Kina. Ett hot som under lördagen följdes upp med ett fördömande av ministerns deltagande i ceremonin:

”Inga länder, organisationer eller enskilda individer ska förvänta sig att det kinesiska folket, 1,4 miljarder, ska svälja den bittra frukten av att skada Kinas nationella intressen och värdighet” står det i ett uttalande på ambassadens hemsida som fortsätter:

”Att tilldela en sådan brottsling ett pris är en direkt politisk fars. Det är anstiftan till brott och skydd av brottslingar”.

Utrikesminister Ann Linde.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att Sverige inte kommer vika sig för påtryckningarna.

– Vi har framfört vår syn på frågan till kinesiska företrädare, både i Stockholm och Peking. Svensk yttrandefrihet garanterar svenska PEN rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset till vem de önskar, säger Linde.

Även statsminister Stefan Löfven har slagit fast att Sverige inte viker sig för Kinas hot.

Enligt källor till Aftonbladet har UD kallat upp Kinas ambassadör för ”uppläxning” många gånger de senaste åren. Ann Linde avböjer att kommentera detta, men slår fast att den senaste tidens uttalanden från Kinas ambassad ”givetvis är allvarliga”.

ANNONS