Vatten läckte in i hytter på färja

Fortsatt oväder – varningar för extremhalka

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

Tallinkfartyget Romantika fick problem i det hårda vädret tidigt i morse när en radarantenn blåste loss. Vatten läckte in i flera hytter och passagerarna fick evakueras.

– En mardröm, säger passageraren Raivis.

Det senaste dygnets oväder fortsätter att ställa till med stora problem även på land, och Trafikverket varnar för extremhalka.

Redan har en lång rad trafikolyckor inträffat, bland annat fastnade en plogbil på E4 nära Luleå.

Det besvärliga vintervädret som under onsdagen drog fram över södra och västra Sverige har nu förflyttat sig uppåt landet, och ställer till med nya problem både på land och till sjöss.

Runt klockan 03.40 skadades en av radarantennerna på Tallinks passagerarfartyg Romantika i den hårda vinden. Antennen flög iväg och orsakade skador på ett fönster som leder till den så kallade Tangobaren – där inredning förstördes. Det läckte även in vatten vid passagerarutrymmet på däck fem. Passagerarna evakuerades till nya hytter.

”Händelsen är under kontroll, det finns ingen fara för varken passagerare eller fartygets säkerhet. Fartyget fortsätter sin färd mot Riga”, skriver Tallink i ett pressmeddelande och slår fast att incidenten beror på stormen.

”Sista dagen i mitt liv”

Ombord Romantika finns 277 passagerare och 178 besättningsmedlemmar. Passageraren Raivis från Lettland berättar för Aftonbladet att han var rädd.

– Det kändes inget bra. Det kändes som om det var sista dagen i mitt liv. Som en mardröm. Det var vatten i flera hytter, säger han.

Fartyget lämnade Stockholm på onsdagskvällen efter att kaptenen senarelagt avgången på grund av blåsten.

Händelsen ska nu utredas men Tallink uppger att det troligtvis rör sig om samma sak som inträffade ombord på systerfartyget Victoria I i december 2015. Även då lossnade en radarantenn och krossade fönster på fartyget, som tvingades vända.

Då omplacerades den främre radarkonstruktionen på både Victoria I och Romantika till ett mer skyddat läge.

Raivis hoppas på säkrare resor framöver.

– Jag tycker att Tallink borde vara försiktigare. Det får inte bara handla om pengar, säger han.

Mycket halt på vägarna

Även på vägarna fortsätter problemen i dag.

I Kalmar län är det mycket halt på vägarna och Trafikverket lade strax efter 06 ut flera varningar för halka på sin hemsida, rapporterar Barometern.
Varningarna gäller E22 mellan Kalmar och Brömsebro och mellan Ålen och Kalmar, samt flera mindre vägar.

P4 Kalmar rapporterar in två singelolyckor på E22 utanför Kalmar, vid Voxtopsavfarten har vägen stängts av i södergående riktning efter en av olyckorna.

Plogbil fick problem

Även i norr har morgonen varit olycksdrabbad.

På E4 mellan Luleå och Piteå har en plogbil under morgonen fått problem och stannat till längs vägen.

– Han har ringt bärgare och under tiden han inväntat den har det inträffat en olycka mellan två personbilar, säger Patrik Lindfors, inre befäl vid räddningstjänsten i Luleå.

I samband med att det blivit köbildningar i södergående riktning har ytterligare en olycka mellan två personbilar inträffat, enligt räddningstjänsten.

Ingen person skadades allvarligt i den första olyckan. Skadeläget för den andra är oklart.

Flera andra avåkningar har skett, men såvitt känt utan att någon blivit skadad.

Bärgningsbil påkörd

I Norje i Sölvesborg i Blekinge körde en personbil i diket på E22. Larmet kom 05.36. Föraren skadades inte, utan skjutsades till tågstation av polisen.

Däremot skadades föraren av den bärgningsbil som kommit till platsen när fordonet blev påkört av en bil vid 06.50-tiden.

Polis och ambulans larmades åter till platsen. Föraren av bärgningsbilen skadades i bland annat ansikte och arm, uppger polisen i region Syd.

Publicerad: