Avspärrningarna vid Nord Stream har hävts

Har gjorts beslag på plats

Publicerad 2022-10-06

Avspärrningarna i Östersjön har hävts.

Säpo bekräftar nu att detonationer har skett vid Nord Stream 1 och 2, och att misstankarna om grovt sabotage har stärkts.

– Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Klockan 13.00 på torsdagen hävdes avspärrningarna runt läckorna vid Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

Åklagare och Säkerhetspolisen konstaterar att misstankarna om att ett sabotage har stärkts.

– Vi kan konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, som har medfört omfattande skador på gasledningarna. Brottsplatsundersökningen har stärkt misstankarna om grovt sabotage, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen i ett pressmeddelande.

Gas väller upp i Östersjön.

Säpo: Mycket allvarligt

Brottsplatsundersökningen, som har genomförts av Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten är därmed avslutad.

I samband med den har beslag gjorts på platsen, som ska undersökas. Ärendet omfattas av förundersökningssekretess och är mycket känsligt.

Säkerhetspolisen kallar läget mycket allvarligt.

– Vi har ju, likt många andra, sett hur det säkerhetspolitiska läget i Europa har försämrats. Vi följer utvecklingen noga och vidtar de åtgärder som behövs för att skydda Sveriges säkerhet, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Han vill inte gå in på vilken typ av beslag de har tagit.

Snårig juridik

I måndags beslöt åklagare att spärra av Östersjön runt två av läckorna.

Frågan om vem som har rätt att agera rättsligt på platsen har ifrågasatts - senast i dag av Rysslands utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova.

– Att inte tillåta ägaren att utreda innebär att det finns någonting att dölja, säger hon enligt Reuters.

Mats Ljungqvist hävdar att Sverige har, med stöd av FN:s havsrättskonvention, behörighet att agera rättsligt över en anläggning som Nord Stream 1 och 2 i den delsträcka som befinner sig inom svensk-ekonomisk zon.

– Det har varit fråga om en avspärrning av ett mycket begränsat område både i tiden och till ytan. Enligt havsrättskonventionen ska hänsyn tas till skälighet och alla relevanta omständigheter när intressen står mot varandra i den ekonomiska zonen. I det ingår att ta hänsyn till den betydelse som berörda intressen har, såväl för respektive parter som för hela det internationella samfundet. Mot den bakgrunden gav jag direktiv om att tillfälligt spärra av och genomföra en brottsplatsundersökning, säger han i pressmeddelandet.