Hundar kan nosa sig till din stress

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2022-10-08

Hundar verkar ha förmågan att snappa upp luktförändringar i vår andedräkt och svett när vi är stressade. Arkivbild.

Hundar kan vara snabba på att läsa av om du är stressad. Nu har forskare upptäckt att de kan känna lukten av stress i vår andedräkt och svett.

Många hundägare kan vittna om att deras fyrbenta vänner snabbt känner av om husse eller matte är stressad. Men hur går det egentligen till?

Nu har forskare vid Queen’s University Belfast, Storbritannien, i ett vetenskapligt ”lukttest” sett att hundar kan sniffa sig till stress i vår andedräkt och svett.

I studien fick ett antal försökspersoner rapportera sina stressnivåer före och efter att de utförde något som nog får mångas puls att stiga: En svår räkneuppgift under tidspress. Samtidigt mättes deras hjärtfrekvens och blodtryck och prover från andedräkt och svett samlades in före och efter.

Ämnen i andedräkten

Fyra hundar av olika raser fick sedan träna på att skilja mellan blanka prover och prover från 36 personer som blivit stressade av räknandet.

När hundarna därefter fick försöka skilja mellan prover tagna före och efter uppgiften, så tog de rätt i 94 procent, 675 av 720, av fallen, enligt resultaten som publiceras i vetenskapstidskriften Plos One.

Forskarna drar slutsatsen att en akut psykologisk stressreaktion påverkar vilka flyktiga organiska ämnen som kommer ut ur vår andedräkt och vår svett – och att dessa förändringar är något hundar kan sniffa sig till.

Luktar sig till sjukdom

Människans bästa vän används i dag som stöd till människor vid exempelvis ångesttillstånd och panikattacker, men hur hundarna kan känna av sin ägares psykiska mående har hittills varit höljt i dunkel, enligt forskarna bakom den nya studien.

Forskarna lyfter själva fram att de visserligen bara testat fyra hundar, men menar samtidigt att det räcker för att bevisa att vissa hundar har förmåga att urskilja en ”stresslukt”.

Det finns en rad andra exempel på hur människans bästa vän med sitt välutvecklade luktsinne kan snappa upp ohälsa och sjukdom hos människor. Specialtränade hundar kan exempelvis lukta sig till olika typer av cancertumörer, eller ett förestående epileptiskt anfall.

Nyligen visade forskning även att tränade hundar kan sniffa upp personer smittade med covid och hundnosen tros kunna bli ett bra verktyg vid framtida pandemier.

Följ ämnen i artikeln