SJ rasar mot Trafikverket efter bokningsstrulet inför påsk

Publicerad 2023-03-15

Klockan tickar, men ingenting händer.

Med bara tre veckor kvar till påsk går det fortfarande inte att köpa SJ-biljetter på flera sträckor.

–Det här är en bedrövlig situation för oss och våra kunder. Vi har ingen aning om när vi kan släppa biljetterna, säger Tobbe Lundell vid SJ.

Vanligtvis släpper SJ sina tågbiljetter för påskveckan i början av december. Men i år får kunderna vänta in i det sista.

Anledningen är att Trafikverket ska genomföra underhållsarbete på flera av landets tågbanor – och att myndigheten ännu inte gett klarttecken till SJ för vilka tåg som faktiskt kommer att kunna avgå.

– Vi beklagar till våra kunder på grund av att allt är så rörigt, otydligt och att de inte kan boka in sina tåg än. Men det här ligger inte i våra händer. Det är helt och hållet Trafikverkets fel, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

”En bedrövlig situation”

De sträckor som berörs är framför allt Stockholm – Göteborg, Stockholm – Jämtland och Stockholm – Oslo via Karlstad.

Dock påverkar den sena planeringen indirekt hela tågsystemet, eftersom att många resenärer bokar resor med olika anslutningar i påsk.

– Det här är en bedrövlig situation för oss och våra kunder. Vi har ingen aning om när vi kan släppa biljetterna. Vi är såklart oroliga för att våra kunder inte har möjligheten att vänta in biljetterna. Att de istället väljer att resa på annat vis, säger Tobbe Lundell.

Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Finns ingen plan för skenande biljettpriser

Detta är inte första gången som Trafikverkets arbete påverkat SJ:s biljettsläpp. Under julen 2022 uppstod en liknande situation där resenärer tvingades köpa biljetter kort innan avresa.

Bokningskaoset ledde till hög efterfrågan som spikade priserna i taket. SJ beslutade då att betala tillbaka pengar till en del av sina kunder.

Men Tobbe Lundell är skeptisk till att samma sak kommer ske nu.

– Vi har ingen plan för om det händer igen. Framför allt för att vi inte ser samma efterfrågan nu som vi såg i julas. Men såklart bevakar vi utvecklingen och om något liknande händer kommer vi att hantera det.

”Bedrövlig situation för oss”, säger SJ:s presschef.

Trafikverket: Snälla ha tålamod

Bengt Olsson vid Trafikverket förstår kritiken från SJ och menar att myndigheten planerar på att lämna in planeringen i sin helhet inom en snar framtid.

– Vår ambition är att vi ska kunna lämna över vår planering för i stort sett allt under denna vecka. Men det är inget vi kan lova tyvärr.

Han uppger att orsaken till förseningen beror på att Trafikverket ligger efter i sitt arbete på landets järnvägsspår.

– Det här går att koppla till att vi haft en fördröjning och en försening under ett par månader. Vi har en enorm hög med ärenden som måste hanteras, en arbetsskuld som vi måste ta igen från förra året. Det tar tid.

Bengt Olsson beklagar att resenärer påverkas inför påsk samtidigt som han vill lyfta fram att det är ett komplicerat arbete att kartlägga tågplanering.

– Till alla de som nu väntar på att köpa sina påskbiljetter: snälla ha tålamod för biljetterna kommer. Vi jobbar dygnet runt, till och med på helgerna, för att kunna lösa det här.

Trafikverkets Bengt Olsson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln