Regeringskällor: Kan bli ett snabbt maktskifte

Publicerad 2022-09-14

Maktskiftet kan gå mycket snabbt, bedömer flera källor i de politiska partierna och den sittande regeringen.

Nyckeln beskrivs enligt scenariot som att Sverigedemokraterna väntas acceptera att ställa sig utanför regeringen – i utbyte mot talmansposten.

– Då slipper de ta ansvar för sin politik, säger en M-källa med insyn.

På förmiddagen i går höll regeringen ett extrainsatt sammanträde där ministrarna, enligt flera uppgiftslämnare till Aftonbladet, pekade ut ett troligt scenario för de kommande dagarna:

– Analysen var att maktskiftet väntas gå snabbt, säger en av regeringskällorna.

Analysen inbegriper att Sverigedemokraterna står utanför regeringen.

Som ett led i det förväntat snabba förloppet har politiska tjänstemän på flera departement börjat förbereda för maktskifte genom att städa undan handlingar och tömma säkerhetsskåp.

Även källor i Moderaterna och Kristdemokraterna ger uttryck för att maktskiftet kan komma att gå mycket snabbt och även där är analysen att Sverigedemokraterna väntas acceptera att stå utanför regeringen.

– Som jag har förstått det så vill Sverigedemokraterna sedan ett tag tillbaka inte ens sitta i regeringen. Allt annat är ett spel för gallerierna. Då slipper de ta ansvar för sin politik, säger en M-källa med insyn.

Rosenbad.

Förälskade i talmansomröstningen

Enligt samma M-källa och en KD-källa med insyn har Sverigedemokraternas verkställande utskott – det SD-organ som har hand om regeringsprocessen – i stället siktat in sig på talmansposten.

Posten beskrivs som en prestigeposition som Sverigedemokraterna är särskilt intresserade av.

– De verkar väldigt förälskade i talmansomröstningen och det kan de ju gott ha, det är ju ärligt talat värt ytterst lite. Om de nöjer sig med en sådan sak och lite annat så är det ju lätt ordnat, säger en av de borgerliga källorna med insyn.

Inför regeringsbildningsprocessen har ledande Sverigedemokrater som Henrik Vinge i intervjuer uppgett att ett kontrakt med de andra regeringspartierna kommer att vara helt nödvändigt.

Henrik Vinge (SD)

Partierna vill ha kontrakt

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna delar man den bilden – och vill att kontraktet även ska innehålla skrivningar om hur Sverigedemokraterna förväntas agera rörande regeringens politik om de står utanför regeringen.

– Det gäller att sy upp dem så att de inte kan plocka russinen ur regeringskakan varje dag samtidigt som de beter sig som att de är i opposition. Vi måste kunna lita på dem så att inte varje dag slutar med ett krismöte, säger en av de borgerliga källorna.

Någon tidsplan för de kommande dagarnas process har Moderaterna inte velat gå ut med.

Från regeringshåll räknar man dock med att en Kristerssonregering kan vara på plats redan den 28 eller 29 september efter att en skifteskonselj hållits med kungen.

– En sådan snabb process bygger på att Sverigedemokraterna och Liberalerna inte börjar bråka öppet om exempelvis Public Service, då kan hela projektet falla, säger en socialdemokrat.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.

ANNONS