Trafikverkets vädervarning inför hemresan: Kommer sätta bilister på prov

Publicerad 2022-12-26

En miljon väntas ge sig ut på vägarna under annandagen.

Samtidigt varnar Trafikverket för regn, blötsnö och ishalka på flera av de stora vägarna.

– Det gäller att vara utvilad och snäll mot gaspedalen om man ger sig ut idag, säger Bengt Olsson, presschef på myndigheten.

Årets julhelg går mot sitt slut. Under annandagen väntas uppemot en miljon svenskar ge sig ut på vägarna för att ta sig hem från julfiranden runtom i landet.

Samtidigt riskerar ett omslag till mildare väder att ställa till det för bilisterna. SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka längs hela Norrlandskusten och södra Västerbottenskusten från klockan 03 på morgonen till klockan 23 på kvällen.

Halt väglag är att vänta på stora delar av E4. Både regn, blötsnö och is gör det slirigt. Dessutom varnas det för kraftig blåst längs kusten, med vindar på upp till 17 meter per sekund.

– Sträckan från Skellefteå ner längs hela kusten till Stockholm kommer att sätta bilisterna på prov, säger han.

Regn på kylda vägbanor

I södra Dalarna, mellersta Värmland, norra Örebro län och stora delar av Västmanland ligger en gul varning för ishalka. Enligt Trafikverket kan väglaget kan skifta mellan packad snö, lössnö och is.

I norra Dalarna och nordligaste Värmland väntas tio till femton centimeter snö. Här har har SMHI utfärdat en gul snövarning mellan klockan 05 och 23 på annandagen.

Bengt Olsson varnar särskilt dem som ska köra E45, riksväg 26, 50 och 70.

– Det gäller att ta det lugnt idag, framför allt när det kommer till regn på kylda vägbanor, säger han.

”Faran inte över”

Trafikverket kommer att vara ute både ploga och salta på vägarna under dagen, men enligt Bengt Olsson kan man inte räkna med att saltningen kommer hinna ge effekt.

– Förutom att vara snäll på gaspedalen så ska man hålla avståndet i dessa sliriga förhållanden så man har lite bättre marginaler, säger Bengt Olsson.

Han konstaterar att julhelgen har varit ovanligt lugn, hittills utan större allvarliga olyckor. Många verkar ha lyssnat på Trafikverkets vädjan om att köra försiktigt.

– Nu hoppas vi att det håller i sig under mellandagarna. Men föra året hände det en massa saker i just mellandagarna så det går inte att säga att faran är över än, säger Bengt Olsson.

Följ ämnen i artikeln