Andersson: Samarbete med SD uteslutet

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-12-20

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson bidar sin tid till nästa val. Förhoppningarna om att rucka på regeringen är små och samarbete med SD är uteslutet.

– SD är ju ett parti som använder hat och hot som metod, vi kommer aldrig att samarbeta med dem, säger Magdalena Andersson vid en träff med journalister i riksdagen.

Hon exemplifierar med ledande SD-politikers utspel om att dra in bidrag från organisationer som kritiserar SD och Tidöavtalet, eller de hot som Moderaterna i Sölvesborg fick uppleva när de lämnade samstyret med SD där.

Hon säger att det inte blir aktuellt att formulera förslag i riksdagen på ett sätt som gör att Sverigedemokraterna skulle stödja dem, som ett sätt att störa regeringen.

– Nej, nej. Vi kommer att lägga fram våra förslag, säger Andersson.

Om S och SD ställer sig bakom ett förslag har de majoritet, de behöver inte hjälp av något ytterligare parti. Sverigedemokraterna själva har framställt mandatfördelningen i riksdagens utskott, som innebär att S och SD har majoritet i flertalet av dem, som en möjlighet att bromsa regeringsförslag som SD inte gillar. Detta trots att SD är stödparti till regeringen.

Kritiserar medier

Magdalena Andersson är kritisk till att medierna inte granskade de nuvarande regeringspartiernas och SD:s löften om högkostnadsskydd mot elpriser, bland annat.

– Ni får fundera över om ni valde att granska eller bara spegla de ytterst orealistiska löften som gavs. Det borde ni fråga er, säger S-ledaren som själv ställde halverade elpriser i utsikt i valrörelsens slutskede i de EU-förhandlingar om el- och gaspriser som då hade inletts.

Hon hävdar också att flera medier på ledarplats, som Dagens industri och Svenska Dagbladet, har drivit på för att Sverigedemokraterna ska normaliseras och betraktas som vilket annat parti som helst.

– Den process som högerpartierna och inte oväsentliga delar av svenska medier har varit med i, den har vi som politiskt parti inte varit med i, säger Andersson.

Spretig opposition

Magdalena Andersson är oppositionsledare men samtidigt är det högst oklart om hur överens S, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet egentligen är om någon slags politisk riktning. V och C har svårt att prata med varandra, till exempel.

Andersson konstaterar också att Centerpartiets inriktning framåt påverkas av den partiledare som ska efterträda Annie Lööf i februari.

En from förhoppning, ur S synvinkel, är att regeringens och SD :s klimatpolitik ska sätta hård press på Liberalerna.